Norge

Still klokka mot sommeren

Natt til søndag er vinteren over. Da blir det sommertid.



Klokka 02.00 natt til søndag må du stille klokka 1 time fram. Da er vi på sommertid.
Etter norsk lov er det idag Trond Giske som skal minne oss på at vi må stille klokka. Han er nærings- og handelsminister.

Men de fleste bør klare seg uten statsrådens påminnelse. Du kan bruke regelen «Klokka stilles mot sommeren» for å huske hvilken vei urviserne skal stilles. Eventuelt kan du bruke den engelske varianten «Spring forward. Fall back» – Våren framover. Høsten tilbake.

Ideen om sommertid ble lansert av Benjamin Franklin. Det skjedde allerede i 1784. Men det tok mer enn 100 år før forslaget ble tatt i bruk. Først i 1916 ble sommertid innført i flere europeiske land.

Tyskland og Østerrike var først ut. De stilte klokkene fram 30. april 1916 kl. 23.00. Her hjemme ble sommertid også innført i 1916. Men vi valgte å stille klokkene først 22. mai.

Senere har tidspunktet for å stille klokka endret seg. Det gjelder både hvilken dato det skal skje og når det skal skje. Europa stiller nå klokkene én time fram den siste søndagen i mars klokken 02.00. Unntaket er Island. De har ikke sommertid.
I USA stilles klokka andre søndag i mars. Det er altså to uker før Europa.

Ikke alle er like glade i «tidsendringen». Noen klager over at de sover for lite. De vil heller ikke høre på folk som sier at de kan sove i den mørkeste årstiden. De skeptiske kan finne støtte i nettleksikonet Wikipedia. Der står det:

«Sommertid ble innført i en tid da man visste lite om døgn-rytmene til mennesket. De regnet med at det ville være bra for helsa med én ekstra time med dagslys om ettermiddagen. Det er nå klart at kroppens evne til å tilpasse seg soloppgangen er presis. Studier viser at de aller fleste tåler overgangen til sommertid dårlig».

Ikke minst blant bønder har det vært mange forskjellige meninger om sommertid og vintertid. Noen hevder at kyrene får ødelagt sin innebygde tidsklokke. Andre mener at lysere og lengre dager er en fordel for dyra.

Men det finnes en trøst for dem som ikke liker sommertid. Ingenting varer evig. Siden 1996 har europeiske land vært enige om å ta tilbake den tapte timen siste søndag i oktober. Da skal klokken skrus tilbake én time. Og alt er som det har vært før.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå