Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Stoler på at ordføreren ordner opp

Mange i Nord-Norge sitter hjemme når det er valg. Forsker mener de stoler på ordføreren.

Det er mange i kommuner i Nordland og Finnmark som ikke stemmer når det er valg. Det viser valgstatistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I 2011 var det valg på kommune og fylkesting i Norge. Det var færrest som stemte i kommunene Lebesby i Finnmark og Moskenes i Nordland. I Lebesby stemte 54,2 prosent av dem som kunne stemme. I Moskenes stemte 54,3 prosent. Ved stortingsvalget i 2009 var de fire kommunene med lavest valgdeltakelse fra Nordland eller Finnmark.

Bernt Aardal er valgforsker ved Universitetet i Oslo. Han mener det ikke er noen overraskelse at færre stemmer i Nord-Norge.

– Det er forskjeller på valgdeltakelsen ut ifra hvor folk bor. En kystkommune i Nord-Norge er et eksempel på steder der valgdeltagelsen er lav. Det viser at det ikke er så mange som er aktive i politikken der de bor, sier Aardal til Klar Tale.

Han trekker fram hvordan folk som bor i disse områdene har forholdt seg til politikk og politikere.

– Historisk har det vært slik at partiene tidligere ikke sto så sterkt i distriktene. Folk stemte på personene som bodde der, sier han.

Klar Tale har besøkt Moskenes kommune i jakten på folk som stemmer. Der var det fire av ti som ikke stemte i 2009. Vi lette etter velgerne i kommunen. Du kan lese mer i Klar Tales egen valgavis. Last ned Klar Tales valgavis HER.

– Hvilken betydning får det når det er lav valgdeltagelse i kommunene?

- Det gjør det vanskeligere for folk å nå frem med sine meninger, sier Aardal.

Men valgforskeren tror ikke så mange tenker at det er et problem.

– Mange vil nok si at det har gått helt utmerket. Innbyggerne stoler på at ordføreren reiser til Oslo og ordner opp, sier Aardal.

Valgdeltakelsen ved valg i Norge er også lav blant unge mennesker. Det gjelder for hele landet. Ved forrige stortingsvalg stemte 60 prosent av folk under 30 år, ifølge Institutt for samfunnsforskning (ISF).

– Mange under 30 år stemmer ikke. Er det noe nytt?

- Det har noe med faser i livet. Når folk får familie så øker valgdeltagelsen. Det har variert hvor høy valgdeltagelsen har vært, sier valgforskeren.

Aardal mener at det også har noe å si om folk rundt oss stemmer.

– Mange av de yngste deltagerne har lite press fra familie eller venner for å stemme. De har kanskje akkurat flyttet hjemmefra eller begynt i ny jobb. Derfor lar de være, sier Aardal til Klar Tale.

Likevel svarer 88 prosent i denne aldersgruppen at de har planer om å stemme i årets stortingsvalg. Det viser en ny måling. Den har Respons Analyse laget for avisa Aftenposten.

Hvor mange unge som stemmer, blir først klart etter valget 9. september.

Du kan lese alt om valget her.