Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Stopper folk som tar med trygd til utlandet

Det skal bli vanskeligere for nordmenn og utlendinger som vil ta med seg norske trygdepenger ut av landet.

– Jeg synes det er urimelig at en litauer kan få med seg 15.000 kroner i måneden i norsk pengestøtte. Så kan han eller hun være i hjemlandet i mange måneder. Det er over dobbelt så mye som en vanlig månedslønn i Litauen. Det er noe vi vil sette en stopper for. Det sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson fra Fremskrittspartiet til avisa VG.

Torsdag legger han fram ei sak for regjeringen. I denne saken strammes det kraftig inn i reglene. I dag kan folk ta med seg pengestøtten ut av landet i seks måneder. Dette kan nå bli redusert til seks uker.

Ministeren vil hindre at folk misbruker ordningen. Det blir lettere å kontrollere at folk følger reglene.

Han snakker om den såkalte overgangs-stønaden. En pengestøtte som gis til mor eller far som er alene om omsorgen for barn. Den skal hjelpe folk til å komme seg i jobb, eller ta utdanning.

– Vi vil at det skal være lov å ta trygden til utlandet i seks uker. Dette er fordi barna selvsagt skal kunne reise på ferie med sin mor eller far, sier Eriksson.

Vel 400 nordmenn og utenlandske statsborgere får i dag sendt støtten til utlandet, ifølge departementet. Det fleste får pengene sendt til Sverige, Litauen og Polen.