Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Stor fare for flom og skred på Vestlandet

Det blir mindre nedbør enn først meldt. Likevel er det stor fare for flom, jordskred og snøskred i vest.

Det er fortsatt stor fare for flom, jordskred og snøskred i Rogaland og Hordaland. Det er selv om det ser ut til å komme mindre nedbør enn først meldt.

Mandag advarte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om stor flomfare på Vestlandet. Farenivået ble satt til rødt – nivå tre. Det er det nest høyeste for flom- og jordskred-varslene.

Meteorologisk institutt meldte om opptil 400 millimeter nedbør. Det kunne komme i løpet av tre dager. Tirsdag melder de at det er ventet 300 millimeter isteden. Men nivået er likevel uvanlig høyt.

– Det er spesielt. Dette er noe som skjer kun hvert femte år. Kanskje så sjelden som hvert tiende år, sier Anne-Mette Olsen til kanalen NRK. Hun er vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Også faren for snøskred er svært høy i Rogaland og Hordaland. Det ble mandag satt til det nest høyeste nivået for snøskred. Varselet gjelder fortsatt tirsdag. Årsaken er mildvær og mye nedbør.

I Hordaland har Statens vegvesen varslet om fare for vannplaning. Det skyldes mye vann på veiene etter regn natt til tirsdag. Vannplaning er at biler sklir på veien på grunn av mye vann. Flere kommuner i Hordaland har gjort seg klare til å håndtere alt regnet som er meldt.

Hardangervidda ble tirsdag morgen stengt for personbiler. Årsaken var uvær og kraftig vind.

Her kan du lese mer om vær og uvær.