Norge

Stor forskjell på opplæring i norsk

Noen kommuner gir nye innvandrere 30 timer norsk i uken. Mens andre tilbyr bare to timer, viser en ny rapport.

Kommunene har ansvar for opplæring i norsk til nye innvandrere. Men det er stor forskjell både i hvor mye opplæring kommunene gir, og i kvaliteten på opplæringen. Det viser rapporten «Godt no(rs)k». Den er laget for Integrerings- og mangfolds-direktoratet (IMDI). Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Kommunene gir nye innvandrere mellom 15 og 20 timer undervisning i norsk i uka. Men rundt tjue små kommuner tilbyr bare to timer. Det er mye mindre enn det som er nødvendig for å oppfylle lovens krav. Den sier at alle innvandrere har rett og plikt til å gjennomføre 300 timer undervisning i norsk. Det er i løpet av tre år.

Onsdag bestemte Stortinget å øke introduksjons-kurset for innvandrere fra 300 til 600 timer fra neste år. Kurset er obligatorisk.

Det er også store forskjeller mellom kommunene i hvor mange som deltar i undervisningen. Forskjellene gjelder også i hvor mange som gjennomfører de obligatoriske timene. Det viser en undersøkelse. Også her gjør de små kommunene det dårligst.

– Denne rapporten gir oss mye viktig kunnskap. Vi skal bruke kunnskapen til å se på hvordan tilbudet om opplæring i norsk kan styrkes. Dette skal vi gjøre sammen med kommunene. Det sier Audun Lysbakken. Han er statsråd for Sosialistisk Venstreparti (SV) i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

I 2009 foreslo regjeringen at innvandrere må bestå en prøve i norsk eller ta en test. Det er for å kunne bli norske statsborgere. Men i rapporten advarer to forskere mot dette. De mener at en slik test vil kunne stenge enkelte grupper av innvandrere ute. De frykter at en slik test blant annet vil gå utover innvandrere som er kvinner.

Cecilie Carlsen er forsker ved Norsk språktest. Hun mener det er sannsynlig at kravet om språk vil stenge noen grupper ute fra å få statsborgerskap. Det er selv om testene blir enkle.

Hun skriver at det vil være lett for en ny regjering å stramme inn kravet. Det er når testen først er innført. Slik kan politikerne gjøre det enda vanskeligere for innvandrere å få bli i Norge. Hun skriver at noe lignende har skjedd i Danmark.

Siste utgave

På forsiden nå