Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Store aviser skriver om norsk politi

– Politiet skjøt to ganger med våpen i 2014. Og bommet begge gangene, skriver The Washington Post.

Internasjonal presse har fått tak i statistikk fra Norge. Den viser at norsk politi skjøt med våpen bare to ganger i fjor. Og ingen ble skadd. Norge skiller seg kraftig ut sammenlignet med USA.

– Disse tallene er nok sjokkerende for amerikanske lesere, skriver The Washington Post.

De skriver videre at ikke politiet heller ikke skjøt mot Anders Behring Breivik 22. juli 2011. Da hadde han drept til sammen 77 mennesker i Oslo og på Utøya i Buskerud.

I USA skyter politiet ofte. Mer enn 400 mennesker er skutt og drept av politiet så langt i år, ifølge avisas oversikt. I USA bor det 318 millioner mennesker. Så Norge er et mye mindre land.

Også avisa The Independent i Storbritannia synes det er interessant. De har også laget sak på samme tema. Amerikansk politi drepte 59 personer de første 24 dagene i 2015. Det er flere enn politiet i England og Wales har drept på 24 år, skriver avisa.

Professor Johannes Knutsson på Politihøgskolen snakket nylig foran 60 amerikanske politisjefer. Det skriver avisa VG. Politisjefene trodde ikke sine egne ører. De ble fortalt om politiets våpenbruk i Norge.

– De ble veldig provoserte. Det måtte være feil. Det fikk nærmest ikke være sånn at politiet var uten våpen og nesten aldri skjøt, sier han til VG.

Han sier det er snakk om to helt forskjellige kulturer.

– Norden er uendelig mye bedre enn USA, sier han.