Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Støre bekymret for demokratiet

Demokratiet står i fare etter den økonomiske krisen i USA og Europa. Det mener utenriksminister Jonas Gahr Støre. Han er mindre bekymret for økonomien.

– Den store utfordringen med denne krisen er om demokratiet klarer å styre økonomien. Det sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til nyhetsbyrået NTB.

Han sier at målet ikke er å redde det økonomiske systemet. Målet er å redde demokratiet. I tillegg er målet å ha en markeds-økonomi som fungerer for menneskene, ikke mot menneskene.

– Og det mener jeg er fullt mulig, sier han.

– Det har vært populært å snakke negativt om staten. Slik har det vært siden tidlig på 1980-tallet.

– Budskapet har vært at staten truer den personlige friheten. Dermed har det offentlige fått styre stadig mindre. Folk har i tillegg måttet betale mindre skatt. Statene har lånt mye penger. De har brukt mer penger enn de tjener, sier han.

Krisen i økonomien har ført til politisk krise både i USA og i Europa.

Støre mener at vi må ha en sterk stat med god økonomi, som kan redde banker dersom det trengs. Det er dersom vi skal forsvare demokratiet i verdens-økonomien.

Også problemene med klimaet gjør det vanskelig for demokratiet. Når en regjering blir valgt, er det for noen få år av gangen. Det kan gjøre det vanskelig for den å bestemme ting for generasjoner framover. Støre mener at det er en viktig utfordring.