Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Støre har snakket med Hamas

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har hatt kontakt med Hamas. Partiene utenfor regjeringen reagerer kraftig.

Jonas Gahr Støre er utenriksminister for Arbeiderpartiet (Ap). Han skal ha hatt kontakt med den palestinske organisasjonen Hamas. Det er en opprørs-bevegelse som kjemper for en egen stat til Palestinerne. Mange land mener at Hamas er en terror-organisasjon. Det gjelder flere land i Europa og USA. Men Hamas står ikke på verdens-organisasjonen FNs liste over terror-organisasjoner. Norske myndigheter beskriver heller ikke Hamas som en terrorist-gruppe.

Torsdag innrømme Støre å ha snakket med Hamas på telefon. Det sa han til TV 2 Nyhetene.

– Hovedoppgaven min var å formidle hva vi mener internasjonalt. Det var at Hamas måtte godta Israel og ha respekt for avtaler som er gjort. De må også ta avstand fra vold, sier Støre til nyhetsbyrået NTB.

Støre var aktiv i freds-samtaler med palestinerne i 2007. Årsaken er at to organisasjoner kjemper om makten i de palestinske områdene. Det er Hamas og Fatah. Fatah er en palestinsk organisasjo. De kjemper også for en egen stat til Palestinerne. Mahmoud Abbas er leder for Fatah. Han er president for palestinerne. Støre sier at Abbas ba ham snakke med Hamas.

Støre sier det var kjent at Norge jobbet for å få laget en samlings-regjering våren 2007. Den skulle være med Fatah og Hamas.

– De tre telefon-samtalene skjedde på et kritisk tidspunkt i forhandlingene. I slike situasjoner er det ikke noen grunn til å si for mye om hvordan vi jobbet, sier Støre.

Støre sier at partiene på Stortinget visste at regjeringen jobbet for å hjelpe palestinerne med å lage en regjering. Han tror at telefon-samtalene med Hamas hjalp saken.

– Palestinernes regjering ga president Abbas lov til å snakke med Israel. Han ville lage en freds-avtale for hele det palestinske området. Det var en kjent sak at både stats-sekretær Raymond Johansen og jeg møtte Hamas-medlemmer i samlings-regjeringen. Blant dem var Ismail Haniyeh. At vi hadde politisk kontakt med Hamas i denne perioden, var helt åpent og kjent, sier Støre. Det skriver TV 2 Nyhetene.

I 2007 ble det borgerkrig mellom Hamas og Fatah. Da brukte Hamas vold. Slik sikret de seg kontroll over palestinske områder i Gaza. Da sluttet Norge å ha kontakt med dem.

– Vi hadde gjort det helt klart for Hamas at bruk av vold ikke ble akseptert. Siden Hamas tok over makten i Gaza ved bruk av vold, har vi da også bare hatt kontakt på lavere nivå, sier Støre. Det betyr at det ikke er politisk kontakt mellom Norge og Hamas. Støre mener at partiene på Stortinget ble informert om kontakten med Hamas. 

– De visste det både før og etter arbeidet med samlings-regjeringen, sier Støre.

TV 2 Nyhetene meldte torsdag om Støres telefon-samtaler med Hamas-leder Khaled Mishaal. Meshaal bekrefter at han har snakket med Støre.

Opposisjonen på Stortinget reagerer sterkt på saken. Det er partiene som ikke sitter i regjeringen. Siv Jensen er leder for Fremskrittspartiet (Frp). Hun mener at utenriksministeren har snakket med en terror-organisasjon.

– De borgerlige partiene på Stortinget har flere ganger spurt regjeringen om dette. Vi har spurt om hva slags kontakt Norge egentlig har med Hamas. Nå har vi fått svar fra Hamas selv. Dette er ikke Norge verdig, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Erna Solberg er leder for Høyre. Hun er enig med Jensen.

– Vår Midtøsten-politikk har vært å ikke ha direkte politisk kontakt med Hamas, sier Solberg til TV 2.

Utenriksminister Støre sier at han forstår reaksjonene. Han sier at han vet at de borgerlige partiene er skeptiske til Norges forbindelser med Hamas. Men han mener at kontakten har vært nyttig. Årsaken er at Hamas har vært veldig isolert fra resten av verden.

– Både telefon-samtalene og kontakten ellers har vært en videreføring av norsk utenrikspolitikk siden 1970-tallet. Det gjelder også holdningen til Hamas. Bevegelsen tok makten i Gaza ved bruk av vold i 2007. De fire årene etterpå har bare folk som jobber i departementene vært i kontakt med Hamas, sier Støre.

Hilde Henriksen Waage er ekspert på Midtøsten. Hun forstår ikke reaksjonene fra opposisjonen. Hun sier at det i 2007 var full åpenhet om at Norge var freds-meklere mellom Fatah og Hamas. Hun tror Støre også informerte USA om dette.