Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Stortinget må spare

Det koster enda mer å bygge ut Stortinget. Nå vurderer politikerne hvor de kan spare 500 millioner kroner.

Prisen på Stortingets byggeprosjekt kan ende på 2,3 milliarder kroner. Det er enda 500 millioner kroner mer enn det som var gitt i ekstra støtte. Stortingets direktør Ida Børresen sluttet fredag. Årsaken var overskridelsene. Flere mener at også stortingspresident Olemic Thommessen må slutte.

Men det er ikke nok for å betale regningen. Stortinget må kutte i driften for å spare inn de 500 millionene. Det mener leder Henrik Asheim i finanskomiteen, skriver nyhetsbyrået NTB.

Normalt kan Stortinget be om mer penger om de får for lite. Da får de økt budsjettet. Men Asheim mener Stortinget bør snakke om å unngå dette.

Budsjettoverskridelsene vil normalt måtte dekkes ved at Stortinget vedtar å be om fullmakt til å øke budsjettet. Det betyr i realiteten at regjeringen må kutte 500 millioner et annet sted. Asheim mener Stortinget bør drøfte mulighetene for å unngå dette.

– Hvis du pusser opp badet og budsjettet sprekker. Da må du kutte andre ting for å kunne betale regninga. Så det er aktuelt å drøfte hvordan Stortinget kan bidra til å betale for det ekstra med byggeprosjektet, sier Asheim til Dagbladet.

Han vet for lite om detaljene i prosjektet. Men han mener det er alvorlig at et byggeprosjekt som allerede har blitt for dyrt, blir enda dyrere.

Asheim foreslår flere måter å spare på. Et av dem er å gjøre byggeprosjektet mindre. En del av prosjektet er å fikse Stortingets nabogård. Det blir også laget en tunnel under jorda og et nytt sted for å ta i mot posten.

– Vi må se om vi kan gjøre noe med kvalitet eller omfang, slik at regningen blir lavere enn den er, sier han til NRK.

Asheim får støtte fra Rigmor Aasrud. Hun er finanspolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, Men hun vil gjerne høre svarene fra stortingspresidenten før hun bestemmer seg.

– Pengene må jo tas et sted fra. Men det viktigste nå er årsakene til budsjettsprekken, sier hun til Dagbladet.