Norge

Støtter folk i å si sin mening

Søndag håper organisasjonen Amnesty på mye penger fra TV-aksjonen. Tusenvis av mennesker går rundt med bøsser og samler inn penger.

Søndag går folk over hele landet rundt med bøsser. De samler inn penger til organisasjonen Amnesty. TV-aksjonen vises på TV-kanalen NRK. Amnesty vil særlig jobbe mot at menneske-rettighetene blir brutt i Kina og Russland. I disse landene hindres folk i å si fritt hva de mener, mener organisasjonen. Folk blir fengslet for meningene sine. Med penger fra TV-aksjonen vil Amnesty støtte og beskytte dem.

Slagordet i årets aksjon er «stå opp mot urett». Pengene skal gå til å jobbe mot brudd på menneske-rettigheter. Det er i mange land i verden. Blant dem som stiller opp på TV-sendingen, er artistene Bertine Zetlitz og Dum Dum Boys og tidligere politiker Torbjørn Jagland. Også statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Espen Barth Eide og bokser Cecilia Brækhus deltar.

- Respekten for menneskers rettigheter kommer ikke av seg selv. Det er noe vi må kreve. Det gjør folk i for eksempel Egypt, Iran, Kina og Nigeria i dag. For det fortjener de vår oppmerksomhet. Det sier John Peder Egenæs til nettsiden amnesty.no. Han er general-sekretær i Amnesty International Norge.

Amnesty sier at de fleste ofre i voldelige konflikter er vanlige folk. Ofte er det kvinner og barn. De mener det er viktig å vise verden hvilke overgrep som skjer. Da kan de hindre at det skjer flere overgrep i framtiden. Amnesty vil jobbe mot seksuell vold som skjer i konflikter i Colombia. De vil også hindre at overgriperne slipper unna uten straff.

Kvinner har fortsatt ikke like rettigheter som menn mange steder. De blir slått, voldtatt og blir ikke behandlet likt i retten. Amnesty jobber med kvinners rettigheter. Det er blant annet i Saudi-Arabia og Nicaragua. Også lesbiske og homofile blir behandlet dårlig i flere land. I deler av Afrika og Øst-Europa er situasjonen forferdelig, sier Amnesty.

Penger fra TV-aksjonen skal også gå til arbeid i Midtøsten og Nord-Afrika. Der har mange kjempet mot regimene. De klarte å få diktatorer til å slutte. Men kampen mot overgrep og urettferdighet fortsetter.

Ofte sliter fattige mennesker med store selskaper som ødelegger natur eller andre ting. Mange steder er det sterke bånd mellom bedrifter og politikere. Dermed når ikke de fattige fram med krav om erstatning. Amnesty mener at blant annet oljeselskapet Shell ikke har ryddet opp skikkelig. Det er etter oljesøl i Nigeria. Amnesty jobber for at selskapene skal få den straffen de fortjener, skriver de på nettsiden sin.

Det er tredje gang at Amnesty får pengene fra TV-aksjonen.

Siste utgave

På forsiden nå