Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Strengere regler i Bergen for å stoppe smitten

77 personer er smittet med korona i Bergen det siste døgnet. På en test-stasjon må folk vente i flere timer for å få testet seg for smitte.

Det har aldri vært flere som har fått påvist smitte på et døgn i Bergen. 77 er bekreftet smittet det siste døgnet.

Nå blir det strengere regler i kommunen. Det er andre gang det blir strengere regler i Bergen enn i resten av Norge. De nye reglene gjelder fra natt til torsdag. De skal vare i fire uker. Roger Valhammer er byrådsleder i Bergen. Han sier de forstår at mange synes det er tøft å få denne beskjeden.

– Vi skjønner det kan være frustrerende. Både for personer og bedrifter som har vært flinke til å følge råd og regler. Men vi står dessverre overfor en krevende vinter. Vi må forberede oss på det, sier han. Valhammer minner om at de gjør dette for å stoppe smitten. Det kan hindre at eldre og syke kan bli hardt rammet.

* Det blir krav om munnbind. Folk som skal reise med buss, tog eller bybane må ha på munnbind. Det må også folk som skal på kjøpesenter, utesteder eller andre offentlige steder der det er mye folk. Kravet gjelder når det er vanskelig å holde en meter avstand til andre.

* Arrangementer uten faste seter kan bare ha 50 deltakere. Arrangementer med faste seter kan fortsatt ha 200 deltakere.

* Det blir forbud mot å være mer enn ti personer samlet i private sammenhenger. Men det er unntak for barn som er i samme kohort i barnehage eller skole.

* Utesteder og restauranter må ha liste over gjester. Alle må vise legitimasjon for å få gå inn. De som nekter, skal få beskjed om å gå fra stedet.

* Ingen ny skal få slippe inn på serverings-steder etter midnatt. Det blir også forbud mot å selge sprit etter midnatt.

* Serveringssteder skal også spille musikk på et lavere volum. Det er for å sikre at folk kan snakke sammen på en meters avstand.

Les også: 433 nye personer er smittet av korona i Norge

Byrådet ber om at alle har hjemmekontor hvis de kan det. Barn bør unngå å ringe på hos ukjente på halloween. Byrådet ber også om at folk har så få nærkontakter som mulig. Men det er viktig å holde kontakt med andre, sier Valhammer.

– Det er høst. Det blir mørketid. Det kan være psykisk vanskelig for mange. Derfor er det viktig å ta vare på hverandre. Det er viktig å holde kontakt og være støttespillere for hverandre. Det blir en krevende tid. Den kommer vi best gjennom hvis vi gjør det sammen.

Mange må vente på å teste seg, selv om smitten øker. Kommunen sliter med å få testet alle som ønsker å finne ut om de er smittet. De ber folk som er uten symptomer om å vente. De ber også folk i karantene om å vente med å teste seg.

– Vi har fått vite at det er fem timers ventetid ved teststasjonen i Fyllingsdalen. Det sier Stine Mjelde til avisa Bergens Tidende like etter klokken 10.30. Hun er operasjons-leder i Vest politidistrikt

Bergen kommune sier at de ikke kan teste flere på legevakten tirsdag. De sier også at det er lite kapasitet onsdag. Det har ført til kø på den andre test-stasjonen i Bergen. Den ligger i Fyllingsdalen. Det er utenfor byen.

39 kommuner har stadig mer smitte, ifølge en oversikt fra avisa VG.