Norge

Strømmen blir stadig dyrere

Strømmen har blitt dyrere det siste halve året. Politikere foreslår å hjelpe dem som sliter med å betale.

Det er vinter i Norge og det er kaldt. Samtidig er strømmen dyr. Da kan folk få problemer med å betale regningene sine. Noen har det også kaldere hjemme for å slippe å betale så mye.

Partiet Rødt har foreslått å gi ekstra bostøtte. Det skal hjelpe folk som sliter med å betale for strømmen. Forslaget blir behandlet i Stortinget onsdag. Det skal gjelde for dem som allerede får bostøtte fra staten.

– Det Rødt foreslår er at de skal få en ekstra utbetaling. Det er for å unngå at strømsjokket ender i økonomiske problemer for familier landet rundt. Eller helseplager, sier Bjørnar Moxnes. Han er stortings-representant for Rødt.

I 2011 var det også kaldt lenge. Da var det mange som ikke fikk betalt strømregningene sine. I 2010 foreslo regjeringen Høyre, KrF og Venstre en støtte som ligner.

– Varme hjem er fortsatt like viktig, sier Moxnes.

I 2011 fikk familier som hadde krav på det 2.500 kroner. Rødt vil gi samme krisehjelp til 130.000 husstandener. Så mange får bostøtte.

Strømprisene har vært uvanlig høye det siste halve året, ifølge bransje-organisasjonen EnergiNorge. Hittil i år har snittprisen vært cirka 50 øre per kilowattime. I januar i fjor kostet det 32 øre. Strømmen vil trolig fortsette å være dyr.

Avisa VG skriver om Nina Dehlin. Hun er ufør og bor alene. Sykdom gjør at hun blir dårligere når det er kaldt. Hun fikk nettopp en strømregning på 2.500 kroner. Hun frykter den neste.

– Da sliter jeg, for jeg har ikke så mye til overs. Hvis det blir det samme neste måned vet jeg nesten ikke hva jeg gjør. Da må jeg ta opp forbrukslån, sier hun til avisa.

Et rekkehus bruker i gjennomsnitt 16.000 kWh strøm hvert år, ifølge Fjordkraft. De er ett av strømselskapene i Norge. Fjordkraft sier at folk betaler rundt 550 kroner mer for strømmen i januar i år enn for samme periode i fjor. I tillegg har nettleien mange steder i landet også blitt dyrere fra 1. januar.

Vil du spare på strømmen? Klar Tale har tipsene for hvordan du kan gjøre det.

Siste utgave

På forsiden nå