Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Studenter jukset for 35 millioner kroner

2.200 studenter søkte om stipend til utdanning fra Lånekassa. Men de kunne ikke bevise at de hadde rett på å få pengene.

– 2.200 av studentene kunne ikke bevise at de hadde bodd borte i 2014. Disse studentene forsøkte å jukse til seg 35 millioner kroner i stipend til utdanning, sier Marianne Andreassen. Hun er administrerende direktør i Lånekassen. Ved stipend betaler staten for utdanningen.

Til sammen 48.000 studenter ble sjekket. Alle ble bedt om å bevise at de hadde bodd borte i 2014. Det var det de hadde fortalt Lånekassa. Det er bare studenter som ikke bor sammen med foreldrene sine, som har rett til å få stipend istedenfor lån.

Straffen for å jukse er hard. De som er tatt, får ikke gjort om lånet sitt til stipend. Mange er også tatt fra retten til støtte for undervisningsåret 2015 til 2016. Til sammen utgjør dette 55,5 millioner kroner.

Nå gjennomfører Lånekassen en ny kontroll. 46.000 studenter skal kontrolleres. Dette er studenter som har oppgitt at de var borteboere i 2015, og som studerte så nær foreldrene sine at de kunne ha bodd hjemme.

Det kan få store følger å si til Lånekassen at de bor borte uten å være det.

– De som blir tatt, vil ikke få omgjort lån til utdanningsstipend. Studentene kan miste støtte i framtida. Å forfalske dokumenter eller forsøk på dette, vil bli meldt til politiet, sier Andreassen.

268. 400 studenter fikk støtte fra Lånekassen til utdanning i Norge i 2015.