Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Studenter støtter forbud mot nikab

Nikab bør være forbudt ved høyskoler og universitet. Det mener et flertall av norske studenter.

41 prosent av norske studenter mener nikab bør forbys ved universiteter og høyskoler. 39 prosent mener det bør være lov å bruke det heldekkende plagget, skriver Universitas.

I 2017 foreslo regjeringen å innføre et forbud mot heldekkende ansiktsplagg i høyere utdanning. Det er studentenes representanter kritisk til. Mats Beldo er leder for Norsk studentorganisasjon (NSO).

– Det vil være saker hvor NSO mener noe annet enn en spørreundersøkelse viser. Vår politikk blir ikke vedtatt som følge av undersøkelser blant studentene, sier Beldo.

Islamsk Råd Norge fikk kritikk i fjor. Rådet ansatte en kvinne med heldekkende plagget nikab. Det endte med at regjeringen ikke lenger ville gi støtte til organisasjonen.

Anne Birgitta Nilsen er professor ved fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Hun synes ikke det er overraskende at flertallet av studentene ønsker nikab-forbud.

– Jeg kan tenke meg at det er fordi det er uvant. En del mennesker forbinder dessuten nikab med terrorisme, sier Nilsen.

Nilsen sier hun synes det er rart at det er blitt en sak av noe hun mener ikke er et problem.

Argumentet for et nikab-forbud er at det plagget gjør det vanskelig å snakke med studentene i undervisningen. Nilsen sier at forskning viser at det oftest er folks oppfatninger og følelser som gjør kommunikasjonen vanskelig.