Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Studenter vil til Norge

Universitetet i Stavanger har flere søkere fra utlandet enn fra Norge

Utenlandske studenter strømmer til norske skoler. Spesielt Universitetet i Stavanger (UiS) har mange utenlandske søkere. Årsaken kan være vanskelig å forstå. Mange av dem kommer nemlig fordi Norge er et billig land å studere i. Det skriver avisa Stavanger Aftenblad.

– Norge er snart det eneste landet der det nesten er gratis å studere. I Danmark har de nettopp begynt med skolepenger. I Sverige holder de på å gjøre det samme. I Storbritannia og USA må studentene betale flere tusen kroner hvert semester. Da er det klart at Norge er populært, sier Magdalena Brekke. Hun er ansvarlig for søknadene som kommer fra utenlandske studenter.

Sammen med to andre har hun sett på 4.700 søknader. De er fra studenter fra andre land. Men det er bare 180 plasser. For nordmenn er det 3.668 studieplasser. 4.264 norske studenter har søkt på dem.

Slik er det også i andre deler av landet. NTNU i Trondheim har fått 7.500 søknader fra utlandet. Der er det 300 plasser.
12.000 utenlandske studenter har søkt i ved Universitetet i Oslo. De slapp til slutt inn 1.000 av dem.
Til Universitetet i Bergen kom det 3.600 søknader. 586 utenlandske studenter fikk plass.

Det er flest tyskere som studerer i Norge. Sverige er på andreplass, men det kommer også mange studenter fra Frankrike, Kina, Spania og USA.