Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Styrer nettsider med stemmen

Norske forskere tester ut bruk av stemmen for å styre nettsider. Det kan hjelpe folk med dysleksi og syns- og bevegelses-hemmede.

Styring av nettsider med stemmen kan hjelpe dyslektikere og syns- og bevegelses-hemmede, viser norsk forskning. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Å bruke stemmen til å styre datamaskiner er ikke noe nytt. I 1984 kunne Apples Macintosh-maskiner gjøre tekst om til tale. I 1995 presenterte selskapet Microsoft gjenkjenning av tale og styring med stemmen for programmet Windows. Siden har teknologien blitt mer avansert. I dag finnes slik teknologi også på mobiltelefoner.

Norske forskere mener nå at vanlige nettsteder kan bygges om. Slik kan folk bruke sidene uten å bruke tastatur eller mus. I sommer gjorde data-selskapet MediaLT et forsøk. De brukte tale for å styre en nettside. Nettsiden henter informasjon om været fra nettstedet yr.no.

– Løsningen vi har testet, er enklere å bruke enn yr.no. Vi testet den på åtte personer med bevegelses-hemming. Ti personer med dysleksi eller lesevansker fikk også prøve den. Det fikk også åtte personer med syns-hemming. Det sier forsker Miriam Begnum i MediaLT til nettstedet forskning.no.

Personene som deltok i forsøket løste oppgaver. Det gjorde de ved å bruke tale-kommandoer, mus eller tastatur. En typisk oppgave var et spørsmål som «hvordan blir været i Oslo lørdag kveld?». De fant ut at det blir lettere og mer effektivt å bruke nettsider når de styres med stemmen. Det gjelder spesielt for sterkt syns-hemmede og sterkt bevegelses-hemmede.

Studien viser også at de som er vant til hjelpemidler, foretrekker tale. Mens halvparten av de som ser, føler seg tryggere med mus. De vil heller bruke det, selv om det tar lengre tid.