Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– SV svikter aldri Lofoten

Arbeiderpartiet har endret mening. De åpner for å bore etter olje i Lofoten neste år. Men SV vil aldri svikte Lofoten, lover Audun Lysbakken.

Arbeiderpartiet (Ap) åpner for å lete etter olje og gass i Lofoten og Vesterålen. Det ble klart da Aps programkomité møttes onsdag. Programkomitéen bestemmer hvilke saker Ap skal kjempe spesielt for de neste årene.

Flere sier at de er skuffet over Ap.

– Grådigheten i Arbeiderpartiet kjenner ingen grenser, sier Fredrik Hauge til avisa VG. Hauge er leder for miljø-organisasjonen Bellona.

Også flere andre organisasjoner som jobber for miljøet vil ha kamp mot Ap.

Programkomiteen vil undersøke hvilke farer og muligheter det vil gi å bore og lete i havet. Dette kalles konsekvens-utredning.

Ap, SV og Sp sitter i regjering. De har lenge vært uenige i denne saken. Både SV og Sp er imot. De vil ikke ha en konsekvens-utredning. Årsaken er blant annet at slike undersøkelser ofte fører til tester med boring.

I 2011 laget de tre partiene en avtale. De ble enige om å ikke gjøre undersøkelser i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Avtalen var at det ikke skulle skje i denne perioden på stortinget. SV kalte denne avtalen en seier. Nå har Ap endret mening. 

Audun Lysbakken er leder for SV. Han lover at SV skal kjempe mot boring i Lofoten.

– Nå står slaget om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja på nytt. SV og miljøbevegelsen har vunnet denne saken to ganger før, og vi har tenkt å vinne på nytt, sier Lysbakken til nyhetsbyrået NTB.

Han mener at det ville bli en katastrofe om det skjedde en oljeulykke i dette området. Årsaken er at det ville ødelagt naturen, og for de som jobber med fiske. Lysbakken sier at partiet får støtte av de som jobber for miljøet, og fra mange vanlige folk.

– SV kommer aldri til å svikte Lofoten, Vesterålen og Senja, sier han.

Også KrF og Venstre er imot boring.

– Dette er en klar prioritering av olje foran fisk, sier Kjell Ingolf Ropstad til kanalen NRK. Han er medlem av energi- og miljøkomiteen på Stortinget for KrF.

Helga Pedersen er nestleder i Ap. Hun sier at de har hentet mye kunnskap om områdene. De har blant annet fått kunnskap om hva boring vil ha å si for miljøet og for fiskere.

– Dette handler om hvilken politikk vi i Ap skal gå til valg på. Så er det ikke noe nytt at de tre rødgrønne partiene har ulike standpunkt i oljepolitikken, men det har vi greid å finne løsninger på før, sier Pedersen til NRK.

I april har Ap landsmøte. Da må de bestemme om de vil støtte at det bores etter olje og gass i Lofoten og Vesterålen.