Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Svar om E18-brua i neste uke

Vegvesenet vet først i neste uke hva de må gjøre med E18-brua som kollapset.

Vegvesenet borer i grunnen. De har et lite fly oppe med kamera og tar prøver i området. Slik måler de og sjekker hva som har skjedd med Skjeggestad-brua ved Holmestrand i Vestfold. Brua på E18 knakk sammen mandag. Da hadde det gått et ras under den. Ingen ble heldigvis skadd. Men stolpene under brua er skadd. Spørsmålet er om de kan fikse brua eller må bygge en helt ny bru. Titusener av biler må kjøre andre veier rundt. Mange lurer på hvor lenge E18 blir stengt på stedet.

– Vi regner med at vi kan komme med noen bedre svar på mandag, sier Ingunn Foss til nyhetsbyrået NTB. Hun jobber i Statens vegvesen.

Flere biler og lastebiler sto onsdag fortsatt på den ødelagte brua. Ingen vet når eierne kan få dem tilbake.

Samtidig etterforsker politiet saken. Et firma jobbet med bulldosere i nærheten av brua. De hadde ikke søkt om lov. Spørsmålet er nå om det var dette arbeidet som satte i gang raset.

Bjørn Hundstad eier området hvor bulldoserne jobbet. Han tror bulldoseren kan ha utløst kollapsen. Men han mener at brua ikke var bygget på beste måte. Han sier også at det er leire i området som lett kan gli ut. Derfor var det ikke til å unngå at et slikt ras ville kommet uansett, mener han. Det skriver avisa Dagbladet.

Flere sier at det vil koste 100 millioner kroner om de må bygge en helt ny bru. Da vil det trolig ta et helt år før E18 kan åpnes igjen på stedet.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen besøkte stedet tirsdag. Han sier at de skal gi penger for å få orden på E18 i Vestfold. Veien skal åpnes så raskt som mulig, lover han.

– Det skal ikke stå på penger for å få fikset dette. Det er en viktig vei for transport, så vi vil ordne dette så fort som mulig, sa han til NTB.

Flere andre bruer i Norge er bygget på samme vis som den i Holmestrand. De kan også knekke sammen dersom leira de er bygd på, raser ut. Det sier Vegdirektoratet.