Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Svarte på spørsmål fra barna

Barn har også mange spørsmål om korona. Statsminister Erna Solberg, kunnskaps-og integrerings-minister Guri Melby og barne- og familie-minister Kjell Ingolf Ropstad svarte på spørsmål fra barna.

Statsminister Erna Solberg fra partiet Høyre (H) svarte på spørsmål fra barna i en egen presse-konferanse. Kunnskaps- og integrerings-minister Guri Melby fra partiet Venstre (V) og barne- og familie-minister Kjell Ingolf Ropstad fra Kristelig folkeparti (KrF) deltok også. Solberg startet med å forklare at skoler og barnehager er stengt for å hindre at korona sprer seg. Barn blir like lett smittet som voksne, men de blir ikke like syke.

Guri Melby startet med å si at hun skjønner at det er veldig kjedelig for barna å være hjemme fra skole og barnehage. Mange barn lurte på om de kunne leke med venner.

De anbefaler at du leker med én eller to venner i hele perioden. Du burde møte vennene dine utendørs fordi det er lettere å ikke bli smittet når du leker ute.

Vi må passe på å ikke samles i store grupper og vi må ikke ta på hverandre. Det råder Guri Melby. Vi kan ikke gjøre som vi pleier og det er fordi vi må beskytte de syke og eldre. De kan få en mer alvorlig sykdom hvis de blir smittet. Skoler og barnehager er stengt fordi vi ikke skal smitte hverandre.

Melby sier at stengte skoler ikke betyr ferie. Hun sier at barna bør være stolte av lærerne sine. De har i løpet av kort tid laget opplegg til elevene. Det gjør at de kan lære hjemmefra.

Skolene kan bli stengt lenger enn to uker. Det vet ikke regjeringen nå. Stengte skoler vil ikke påvirke lengden på sommerferien. Sommerferien blir ikke kortere. Det er ikke sikkert at det vil bli eksamen. Elever vil få vitnemål uansett.

Kjell Ingolf Ropstad sier at man bør ringe både familie og venner. Mange kan bli ensomme i denne perioden. Det er ikke så lurt å dra på besøk til besteforeldre nå. Bursdag-feiringer bør utsettes. Eller du kan feire bursdag via spill eller samtale med video.

Barna lurte også på om korona kan smitte til dyr. Statsministeren sier at de ikke tror det, men at de ikke vet det helt sikkert.

De vet heller ikke om feiringen av nasjonaldagen 17. mai vil bli noe av. Det avhenger av hvor lenge vi må unngå å samles i store grupper.

Vaksine kan ta et år å få på plass. Det kan også ta både kortere og lenger tid. Det kommer an på hvor fort de treffer riktig når de lager vaksiner. Norge har bidratt med penger til forskere som lager vaksine.

Erna Solberg er ikke bekymret for å bli smittet av korona. Hun tror helsen er god nok. Hun prøver å få nok søvn, spise blåbær og få nok mosjon for å hindre sykdom. Solberg anbefaler at du spiser sunt og sover nok for å unngå å bli syk.