Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Svindlere blir smartere

Svindlere på internett har blitt smartere. De vet mer om deg enn tidligere, ifølge en rapport.

Folk og bedrifter må passe ekstra godt på. Svindlerne har blitt smartere. Det viser rapporten «Trusler og Trender 2018-2019».

Norsk senter for informasjons-sikring (NorSIS) har laget den.

Svindlere sjekker ofrene sine grundig. De kan få lureriet til å passe bestemte personer. De vet hvilke nettsider ofrene bruker, ifølge rapporten.

Noen opplever å bli presset for penger. Kriminelle ber gjerne om en bestemt sum. Den er tilpasset det offeret kan betale. Det kan gjøre at offeret velger å betale. Alternativet er å melde fra.

– De kriminelle vet stadig mer. De vet ofte hva ofrene kan tåle. Dette er en trend som trolig fortsetter, sier Peggy Heie i NorSIS.

Svindlerne tilpasser seg også sesonger. De bruker andre kanaler enn e-post for å lure folk. De kan misbruke kjente bedrifter som folk har tillit til.

– Det er lettere å lure noen i jula enn ellers. Da kan kriminelle enklere få noen til å laste ned en falsk hentelapp fra Posten, sier Heie.

Samtidig blir direktør-svindel stadig vanligere. Det er en type svindel der kriminelle lurer folk i bedrifter. De får folk til å betale en faktura eller overføre penger.

– Svindlerne kan stjele identiteten til en som jobber i bedriften. Så svindler de, sier hun.

Noen svindlere bruker fortsatt film og bilder for å presse folk. På bildene kan folk være nakne.