Norge

– Syke burde holdt seg hjemme

Flere tusen som er syke med influensa går på jobb. Dermed smitter de flere, mener ekspert på smitte.

Stadig flere i Norge har de siste ukene blitt syke med influensa. Flest har fått svineinfluensa. Flere tusen mennesker går på jobb selv om de ikke føler seg helt friske igjen. De smitter andre og burde egentlig holdt seg hjemme, sier Preben Aavitsland til kanalen NRK. Han jobbet tidligere med smitte i Folkehelse-instituttet.

Flest er så langt smittet sør og øst i Norge. Aavitsland sier at det oftest er på jobb og på skoler smitten spres. Dermed kunne mange nordmenn sluppet å bli syke hvis kollegene hadde holdt seg i senga.

Folk kan bli smittet når de tar hverandre i hånda for å hilse. Noen smittes når kollegene nyser.

LES MER HER: Ikke vaksinert mot influensa

Unni G. Abusdal er lege i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Hun mener at bedriftene bør la flere jobbe hjemmefra når de er syke.
– Vi mener at dette er lurt. Mange orker å jobbe litt, og for å bryte smittekjeden bør det legges til rette for å jobbe hjemmefra der det er mulig, sier hun til NRK.

LES MER HER: Kvart million kan ha dødd

516 personer har tatt prøver som har vist influensa de siste to ukene. Enda flere er trolig smittet, men har ikke dratt til lege. Folkehelse-instituttet tror influensaen vil smitte videre i åtte uker.

Av de som er testet, har flest hatt svineinfluensa. 45 prosent i Norge vaksinerte seg i 2009 mot viruset. Det året døde 32 personer av sykdommen i Norge.

Myndighetene vil at eldre, gravide og folk med visse sykdommer tar vaksine. Men interessen for å ta vaksinen har vært lavere i Norge enn i mange andre europeiske land. Det skriver nettavisa aftenposten.no.

I fjor tok bare 29 prosent av de med økt risiko vaksinen. Verdens helseorganisasjon mener 75 prosent fra disse gruppene bør ta vaksinen. Heller ikke de som jobber på sykehus eller som fastleger, har vært flinke til å vaksinere seg.

– Jeg tror befolkningen er litt trøtt av vaksiner. Dessuten opplevde vi at mange sa nei til vaksine da finnene i fjor høst advarte om bivirkninger for dem som allerede hadde tatt vaksinen i 2009, sier Hanne Nøkleby til nyhetsbyrået NTB. Hun jobber som divisjonsdirektør i Folkehelse-instituttet.

Siste utgave

På forsiden nå