Norge

– Syriafarerne burde vært stanset

Rundt 50 nordmenn har reist til Syria for å kjempe. De skulle vært stanset før de reiste ut av Norge, mener PST. De knyttes nå til trusselen om terror.

Rundt 50 nordmenn eller personer som bor i Norge har reist til Syria. Der kjemper de mot regimet. De blir lært opp i å bruke våpen og får kontakter i islamistiske miljøer, mener Politiets sikkerhets-tjeneste (PST). Torsdag ble det kjent at PST mener det er planlagt et terrorangrep i Norge. De vet ikke hvor, hvordan eller når det skjer. Men det skulle skje en av de neste dagene.

LES MER HER: – Planlegger terrorangrep i Norge

PST mener trusselen kan knyttes til islamistiske miljøer i Syria. PST-sjefen sier at de som reiste, skulle vært stanset. Det skulle skjedd før de reiste ut av landet for å delta i borgerkrigen.

– Det er fordi vi har sett at en del av dem som reiser fra Norge, knytter seg til ISIL eller Jabhat al-Nusra, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til avisa Klassekampen.

– Det er bevist at disse gruppene driver ren terror. Vi er bekymret for at norske personer knytter seg til slike grupper, sier hun.

LES MER HER: Politiet går med våpen

PST tror informasjonen de har fått om et mulig terrorangrep stemmer. Derfor valgte de å varsle folk i Norge selv om de ikke vet hvor og når det skulle skje. Politi med våpen vokter nå steder som flyplasser, togstasjoner og bygg til myndighetene. Flere politifolk er kalt hjem fra ferie.

Amerikansk etterretning mener også at trusselen trolig stemmer, melder TV-kanalen ABC News.

LES MER HER: Trussel stanser ikke tog og fly

Politiet i Oslo startet torsdag å snakke med kriminelle og islamistiske miljøer i Oslo. De har ikke nødvendigvis noe med terrorplanene å gjøre. Men de kan ha informasjon som kan være viktig for politiet, skriver avisa VG.

Flere ansatte i Regjerings-kvartalet ba om å få gå hjem fra jobb tidlig torsdag. De hadde vanskelige minner fra terrorangrepene 22. juli 2011.

PST sier at de varslet folket om det mulige angrepet fordi terroristene da kanskje ville droppe planene. Tore Bjørgo er professor ved Norsk Utenriks-politisk Institutt (NUPI). Han sier til avisa Aftenposten at slike advarsler hjalp i 1973. Da ville en palestinsk gruppe angripe oljeanlegget Slagentangen utenfor Tønsberg i Vestfold. Den gang holdt gruppen seg i ro, og trakk seg deretter ut av Norge.

– Man sender et signal om at vi er klar over hva som kan skje. Det å skulle overraske med en terroraksjon forsvinner. Terroristene blir fortalt at de kan bli pågrepet og må være 20 år i fengsel. Kanskje ikke så fristende, selv om man er villig til å dø som martyr, sier professoren.

Siste utgave

På forsiden nå