Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ta en titt på månen i kveld

Er du heldig, kan du se en delvis måneformørkelse.

Folk over store deler av landet vil kunne se at månen blir delvis dekket. En delvis måneformørkelse skjer tirsdag kveld.

Måneformørkelsen varer fra klokka 20.42 tirsdag til litt etter klokka 2 natt til onsdag. På det meste vil godt over halvparten av måneskiven være formørket. Det skriver nettstedet Himmelkalenderen.

Men den første delen av formørkelsen kan vi ikke se fra Norge.

Månen står først opp i Kristiansand klokka 22.15. Så blir den synlig i Oslo klokka 22.18, i Bergen klokka 22.45 og i Trondheim klokka 22.59. Folk i Mo i Rana får se månen så sent som klokka 23.38.

Det må være fri sikt og skyfri himmel mot sørøst. Ellers vil du ikke kunne få øye på måneformørkelsen. Har du fjell, trær eller bygninger i denne retningen, tar det lenger tid før månen dukker opp.

Måneformørkelsen er delt inn i flere deler. Formørkelsen er størst rundt klokka 23.30 tirsdag kveld.

Samtidig vil planeten Saturn skinne med et sterkt, gulaktig lys. Den vil være synlig et stykke til høyre for månen. Planeten er på sitt klareste og største i juli.

Folk i store deler av Nord-Norge får ikke sett fenomenet. Månen er under horisonten hele kvelden og natta. Den vil derfor ikke være synlig fra den nordlige delen av Nordland.

En måneformørkelse skjer når jorden går mellom solen og månen. Jorden hindrer at sollyset når månen. Det kan skje opptil flere ganger i året. Hvis skyggen bare dekker en bit av månen, er formørkelsen delvis.

Det var to totale måneformørkelser i Norge i fjor. Det skjedde 31. januar og 27. juli. Men disse var vanskelig å se. Årsaken var at månen sto veldig lavt på himmelen.