Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Ta julehandelen tidlig i år

Jula nærmer seg, mens pandemien preger landet. Næringslivet tror folk vil bruke ekstra mye penger på julegaver i år. Regjeringen ber folk gjøre unna så tidlig som mulig.

– Vi har fått en global pandemi til jul. Da gjelder det å ta forholdsregler. Jeg anbefaler derfor å starte julehandelen tidlig. Prøv å handle på tider det er færrest mulig folk i butikkene. Det sier Iselin Nybø til NTB. Hun er næringsminister.

Årets julehandel ligger an til å bli rekordhøy. Flere mennesker vil være i butikkene, sier Nybø. Samtidig preges landet av strenge korona-regler. Nordmenn er bedt om å holde seg mest mulig hjemme, for å unngå mer smitte i samfunnet.

– Alle må holde avstand og følge de gjeldende reglene. Hvis vi gjør dette, er det ingenting i veien for å støtte den lokale handelsstanden og handle fysisk i butikk. Det sier Nybø.

Også helse-myndighetene understreker at det i år er lurt å planlegge julehandelen ekstra godt og være ute i god tid.

– Ikke oppsøk butikker og kjøpesentre på samme tidspunkt som alle andre, dersom du kan unngå det. Det sier Espen Rostrup Nakstad. Han er assisterende helsedirektør.

Skal du ut for å handle julegaver? Da bør du holde god avstand. Du bør ha med deg munnbind. Det skal brukes dersom det er for mange folk i butikkene, sier Nakstad.

– Og det viktigste av alt; dersom du er syk bør du holde deg hjemme til du er helt frisk, sier han.

Vi reiser mindre. Det skjer lite i kulturlivet. Dermed kommer nordmenn til å bruke mer penger på julehandelen enn noensinne, spår næringslivet. Det skriver E24.

– Vi har rett og slett mer penger å bruke i butikkene nå. Det sier direktør for samfunnsøkonomi i NHO, Øystein Dørum.

De venter at julehandelen vil stige fra 117 milliarder kroner i fjor, til 126 milliarder i år. De er en økning på 7,6 prosent. Det betyr i så fall at nordmenn i snitt vil bruke 12.160 kroner på årets julehandel.

Så langt i år har Posten opplevd 42 prosent økning på pakker fra netthandel sammenlignet med i fjor. Det skriver NRK.

Hvert år sendes det flere millioner pakker i førjulstiden. De siste årene har andelen bare økt. I år venter Posten en historisk mengde pakker. Derfor har de trappet opp med 600 personer ekstra til jul.

– Det er all grunn til å tro at vi går inn i en periode der vi vil se pakke-mengder som vi aldri før har sett. Det sier Kenneth Tjønndal Pettersen. Han er pressesjef i Posten.

2020 ligger også an til å bli et historisk år for Vinmonopolet. Salget av alkohol har økt med 40 prosent siden i fjor.

Nå forbereder polet seg på tidenes julehandel. Særlig i desember forventer polet rekord-salg.

– Av hensyn til smittevern er vår klare oppfordring at årets julehandel bør tas i løpet av november. Aller helst på formiddagen og på en dag tidlig i uken. Det sier Elisabeth Hunter. Hun er administrerende direktør i Vinmonopolet.