Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Tabbe av Breivik at han sparte meg

Anders Behring Breivik har bare gjort meg enda mer interessert i politikk, sier Adrian Pracon. I retten fredag stirret han rett på Breivik. Breivik klarte bare å gi ham noen korte blikk tilbake.

Fredag forklarte Adrian Pracon seg i Oslo tingrett. Han overlevde skytingen på Utøya. Anders Behring Breivik traff først Pracon med et skudd i skulderen. Så kom skytteren mot ham med våpenet. Pracon fortalte hvordan Breivik siktet på ham. Så så Breivik ut til å tenke seg om. Til slutt bestemte han seg for ikke å skyte.

– Det kan ha vært fordi det var mitt liv det sto om. Men det føltes som en lang vurdering, sa Pracon.

Pracon sier at han bare er blitt enda mer opptatt av politikk etter terror-angrepene.

– Jeg vil påstå at Breivik gjorde en tabbe ved å spare meg. Det er hvis du skal se det fra hans måte å tenke på. Jeg ser nå virkelig hvor skjørt samfunnet er. Jeg ser hvor mye det er verdt og hvor viktig det er med politikk. Det er noe jeg skal fortsette med. Og Arbeiderpartiet står meg nærmere hjertet, forklarte han.

Pracon stirret rett på Breivik mens han forklarte. Det fortsatte han med da forsvareren spurte om ting. Pracon er det første vitnet som har gjort dette. Breivik så ut til ikke å like det. Han klarte bare å se på Pracon med korte, flyktige blikk. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Skutt i hodet, men var bevisst

Pracon sier at skytteren virket rolig og bestemt på Utøya.

– Det er riktig som han sa, at han ikke så seg rundt veldig mye. Det var fokus på én ting, å drepe og så gå videre. Han var kald, rolig og behersket, sa vitnet.

LES MER HER: Retten krever svar om rapporten

Kun ett sted husker Pracon at Breivik viste følelser.

– Det var da han ropte på Sydspissen. Han var ganske blek, men ble plutselig rød og virket sint. Det var den eneste gangen jeg så noen tegn på følelser, fortalte Pracon til retten.

Breivik ba om å få si noe etterpå. Han hevdet at det han ropte på Sydspissen, ikke var følelser. Det var et planlagt, psykologisk angrep mot folkene på Utøya, sa han.

LES MER HER: Flere skadde fra Utøya forklarer seg

De siste dagene har flere hardt skadde vitner snakket i retten. De har fått livene sine endret, og mistet nære venner. Torsdag ville Breivik si noe om alle de sterke historiene.

– Det er blitt kommentert at jeg ikke viser følelser. Det er også målet mitt. Men det bør noteres at jeg bruker veldig mye energi på det. Selv om jeg opplever ting veldig gripende, er jeg flink til å skjule det, fortalte han dommer Wenche Elizabeth Arntzen.

Han fortalte at han ofte er sliten etter dagene i retten.

– I dag føler jeg meg nesten mentalt skadd etter å ha hørt vitnene snakke, sa Breivik.

LES MER HER: Ba Breivik komme tilbake

Mette Yvonne Larsen er advokat for familier til de drepte og folk som ble skadd. Hun sier hun la merke til at Anders Behring Breivik skvatt. Det skjedde da Cecilie Herlovsen kom inn med en kjole uten ermer. Der kunne alle se at deler av armen manglet. Den ble fjernet på grunn av skadene etter skytingen.

– Da var han litt uforberedt, tror jeg. Det gjorde at han forhåpentlig nå tenkte at «den hånda du mangler, det er mitt ansvar». Det gjør på en måte kanskje enda sterkere inntrykk enn å se en død person, sier hun til NTB.