Norge

Taper penger på utdannede innvandrere

Norge taper fem milliarder kroner i året. Det skjer fordi innvandrere med utdannelse vasker gulv.

Daniel Appyday fra Nigeria vasker gulvene på kjøpesenteret Oslo City. Men i hjemlandet hadde han mer suksess. Han spilte i filmer og TV-serier. Han studerte teater og kommunikasjon ved universitetet.

Så giftet han seg med en norsk statsborger. Han måtte begynne på nytt. Utdannelsen hans ble godkjent som bachelor-grad. Likevel får han ikke annet enn vaskejobb.

– Jeg skjønte at jeg ikke kom til å ha samme status her. Men jeg ante ikke at det skulle bli så vanskelig, sier han til avisa Aftenposten.

Avisa har snakket med flere innvandrere med samme problem. Avisa har også undersøkt hvor mange slike innvandrere som bor i Norge. 28.000 innvandrere har for god utdannelse i forhold til jobben de har, skriver Aftenposten.

Hver femte innvandrer har utdannelse fra universitet eller høyskole. Samfunnet taper på at de ikke jobber slik de er utdannet for.

Norge taper mellom fem og seks milliarder kroner hvert år, ifølge Aftenposten. Summen er regnet ut av selskapet Vista analyse AS. De har jobbet for statens Inkluderings-utvalg.

Dette er et usikkert regnestykke, sier Tyra Ekhaugen i Vista Analyse.

– Men tallet blir uansett veldig høyt. Det viser verdien av at mennesker får brukt utdannelsen sin, sier Ekhaugen.

Dette er et problem, sier kunnskaps-minister Torbjørn Røe Isaksen.

– Vi jobber med å tiltrekke oss arbeidsfolk fra utlandet. Samtidig sliter de som bor her med å få arbeid. Det er en motsetning, sier han.

Arbeidsgivere vil at ansatte snakker bra norsk, mener Statistisk Sentralbyrå. De tror det er en årsak til at mange innvandrere sliter.

En annen grunn kan være at utdannelsen fra utlandet ikke passer så godt til arbeid her i Norge.

Arbeidsgivere kan også være opptatt av at utdannelsen skal være fra Norge. Det tror Bernt Bratsberg. Han er seniorforsker ved Frischsenteret ved Universitetet i Oslo.

– Kanskje de helst vil se et diplom fra en skole de kjenner?, sier han.

Bratsberg tror det også er viktig å kjenne riktige folk for å få jobb.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå