Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tellingen i gang

Rømskog ble første kommune som hadde talt opp sine stemmer. Over 370 kommuner har begynt å sende inn sine resultater.

Stemme-lokalene har stengt i noen kommuner. I de store byene kan folk stemme til klokken 21. Først da blir de første tallene på stemmer kjent. Men noen kommuner er raskere enn andre. Kommunen Rømskog hadde telt alle sine stemmer rett over klokken 18. Vevelstad ble kommune nummer to som ble ferdig. Over 1.000 rapporter fra 307 kommuner var levert rett før klokken 20.00. Det skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

Klokken 21.00 mandag kommer SSBmed sine prognoser. Det er en oversikt over hvordan de tror valget kan ende. Prognosene er laget ut fra forhånds-stemmer og tidligere resultater. I år har det kommet inn 550.000 forhånds-stemmer. Det er ny rekord i et valg på kommune-styre og fylkestingsvalg. LES MER HER: Rekordmange har stemt på forhånd

Mens stemmene telles, venter medlemmer av partiene. De er samlet på ulike steder i landet. Der har de valg-vake. De venter på resultatene. Partilederne kommer til valg-vakene utover kvelden. Partilederne pleier å kommentere prognosene. Når resultatet er klart, samles partilederne til debatt.

– Vi er en del av et fellesskap. Da må vi også stemme på det, sa en eldre kvinne til NRK Dagsrevyen mandag kveld. Hun hadde nettopp stemt.

Jens Stoltenberg er partileder for Arbeiderpartiet (Ap). Han er spent på hvor mange som deltar i valget.

– Det er bra med god valgdeltakelse. Det er ekstra bra i år. Det vil være en god og verdig markering av den volden vi så 22. juli.Det er en sterk markering om mange bruker stemmeretten i dag, sa han til NRK mandag kveld.

Det er også spennende i kommuner som Oslo, sa Stoltenberg. Der er det veldig tett mellom Ap og partiet Høyre. Men Erna Solberg tror at Høyre klarer å beholde ordføreren i byen.

Både politikere og forskere tror flere enn vanlig vil delta i valget.  LES MER HER:Venter at mange stemmer