Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Terra-topper jobber fortsatt som ordførere

Flere kommuner i Nordland fylke tapte flere hundre millioner kroner for fire år siden. De ansvarlige for sakene har fortsatt samme jobb.

I 2007 ble det kjent at flere norske kommuner hadde lånt penger og investert dem i dårlige amerikanske verdi-papirer. Det betyr at de satset pengene for å enda mer penger tilbake i gevinst. Det skjedde via selskapet Terra Securities.

Kommunene tapte over 640 millioner kroner på det som er kalt Terra-skandalen.

I Nordland sliter kommunene Hattfjelldal, Hemnes, Narvik og Rana fortsatt med at de tapte masse penger på investeringer i Terra.

Geir Vaage er ordfører i Rana for Arbeiderpartiet (Ap). Han sitter fortsatt like trygt etter skandalen, selv om han var hoved-ansvarlig for tapene. Vaage sier at han vil at Rana skal få tilbake pengene sine.
– Vi mener at vi har blitt svindlet og lurt. Nå skal vi inn i rettsaker mot selskapene Citigroup i USA, og mot DNB i Norge, sier han. Det skriver nettstedet NRK.no.

Dette tapte de fire Nordlands-kommunene:

  • Rana: 222 millioner kroner
  • Narvik: 200 millioner kroner
  • Hattfjelldal: 148 millioner kroner
  • Hemnes: 70 millioner kroner

Kjell Idar Juvik er ordfører i Hemnes for Ap. Nå må kommunen sette opp skatten for innbyggerne. Årsaken er de mange pengene kommunen har tapt på Terra-skandalen.
– For å unngå flere kutt, så innfører vi i denne perioden eiendoms-skatt på hytter og hus. Dette vil starte fra 2011, sier Vaage.