Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Terror-siktet tilbake i retten

Philip Manshaus er siktet for drap og terror. Mandag brukte han nazi-hilsen i retten.

Philip Manshaus måtte møte i Oslo tingrett mandag. Retten skal vurdere om han skal varetekts-fengslet på nytt. Manshaus er siktet for drap og terror. Politiet mente han drepte stesøsteren sin. Så angrep han en moské i Bærum med våpen.

22-åringen sa ja til å bli fotografert i rettssalen. Han gjorde en nazi-hilsen til pressen. Deretter så han seg rundt i salen og satte seg. Han ville ikke si noe om hvorfor han hilste på denne måten.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby jobber i Oslo politidistrikt. Han ba om at saken skal gå bak lukkede dører. Da får ikke pressen være der.

Advokat Unni Fries forsvarer Manshaus. Hun sa at han ønsket at pressen var i salen. Fries sa også at den siktede vil si noe i fengslingsmøtet. Men ikke noe om det han har snakket med politiet om.

12. august var sist Manshaus var i retten. Det skjedde etter angrepet på moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum. Dette angrepet var 10. august. Han skjøt i moskeen. Men ingen ble alvorlig skadd i skytingen. Tre personer som var i moskeen, fikk stanset ham.

Nå ønsker politiet at 22-åringen skal varetektsfengsles i fire nye uker. De ønsker også at han skal forbud mot besøk og å forbud mot å få brev.

Philip Manshaus har ikke sagt ja til videre varetektsfengsling.

– Han ønsker ikke å sitte fengslet, sier advokaten.

Manshaus vil heller ikke snakke i nye avhør.

Tre eksperter skal undersøke psyken til 22-åringen.

De tre sakkyndige er overlege og spesialist i psykiatri Rita Lyngved, psykolog-spesialist Anne Lill Ørbeck og spesialist i psykiatri Helge Haugerud. Det sier politiet i Oslo.

Slik så moskeen ut etter angrepet 10.august.