Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Thorvald Stoltenberg er død

Thorvald Stoltenberg døde fredag.

Thorvald Stoltenberg døde fredag. Det melder nyhetsbyrået NTB. Han ble 87 år gammel.

– Thorvald Stoltenberg døde fredelig hjemme i formiddag. Han hadde familien rundt seg. Han hadde vært syk en kort stund, opplyser familien.

Stoltenberg har vært både utenriksminister og forsvarsminister. Han var med i Arbeiderpartiet. Stoltenberg påvirket norsk utenrikspoliikk i over 20 år. Thorvald Stoltenberg var også far til Jens Stoltenberg, som nå er sjef i NATO.

Thorvald Stoltenberg er kjent for sine frokostmøter. Han inviterte statsledere hjem på kjøkkenet. Rundt frokostbordet ble det gode diskusjoner og beslutninger.

– Jeg var på så mange store møter hvor folk kom inn, leste opp ferdige manuskripter og dro igjen. Det førte sjelden til store resultater. Da tenkte jeg på dette med frokost, sa han i et intervju med avisa Aftenposten.

Thorvald Stoltenberg trivdes i forsamlinger. Han så også enkeltpersoner, selv om han hadde mye å gjøre. Derfor var han en populær statråd selv om folk var misfornøyde mer regjeringen.

– Det å være glad i mennesker er det viktigste jeg har lært av Thorvald. Det har sønnen Jens Stoltenberg sagt om faren sin.

Thorvald Stoltenberg hadde også mye erfaring da han ble forsvarsminister. Da hadde han vært statssekretær i flere departementer. Han hadde også jobbet for utenriksministeren og vært internasjonal sekretær for orgaisasjonen LO.

Thorvald Stoltenberg var også en periode leder for Ap i opposisjon i Oslo. Men så ble han utenriksminister da Knut Frydenlund døde. Det var i mars 1987.

Stoltenberg fikk ny jobb da det ble bytte av regjering. Han overtok jobben som ambassadør for verdens-organisasjonen FN. Så ble han FNs høykommissær for flyktninger.

Men statsminister Gro Harlem Brundtland ville ha ham inn i regjering igjen. Da fikk han tilbake jobben som norsk utenriksminister. Han har også fortalt at det var det han trivdes best i.

Senere fikk han jobb som FNs fredsmekler i Bosnia. Det ble krevende. Etter en tid ble han norsk ambassadør i København i Danmark. Der ble han til han ble pensjonist, 68 år gammel.

Thorvald Stoltenberg klarte likevel ikke å fortsette å engasjere seg. Han ble president i Røde Kors. Den jobben hadde han i nesten ti år fram til 2008. Også den jobben handlet om mennesker.