Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ti år siden drapet

I dag (onsdag) er det ti år siden Benjamin Hermansen ble drept på Holmlia i Oslo.

15-åringen ble drept av nynazister. Årsaken var at han var brun i huden.

– Både Benjamin og jeg merket at vi var i fare med en gang. Selve drapet skjedde på under ett minutt. Det gikk veldig fort. Jeg tror jeg løp litt fortere enn han, sier Hadi Ghalegolabi. Han er en av Benjamins gamle venner. Han overlevde hendelsen på Holmlia januar-kvelden i 2001. Det skriver nettstedet NRK.no.

Kameratene Benjamin Hermansen og Hadi Ghalegolabi skal møtes for å byttelåne mobil-deksler. De ser ikke folkene i en parkert bil like i nærheten. To eldre gutter går ut av bilen. De kommer springende mot dem. Da går det opp for de to ungdommene at de blir forfulgt. Guttene løper for livet. To nynazister tar igjen Benjamin. De sperrer veien. Benjamin ser ikke andre valg en å hoppe over gjerdet bak seg. Der faller han på magen og blir liggende. Den ene av nynazistene tar opp en kniv, og hugger til. Benjamin blir drept.

Ole Nicolai Kvisler, Joe Erling Jahr og Veronica Andreassen var 21 år, 19 år og 17 år da drapet skjedde. De var med i en nynazistisk gruppe. Den kalte seg «bootboys». Gruppa holdt til i bydelen Bøler i Oslo. De tre ble dømt til fengsel for drapet på Benjamin.

Kvisler og Jahr ble dømt til 17 og 18 år i fengsel. De soner fremdeles sin straff for drapet. Veronica Andreassen var Kvislers daværende kjæreste. Hun ble dømt til tre års fengsel for medvirkning til drap. Det skrivet nettavisa Dagbladet.no.

Det vil være et fakkeltog for at det er ti år siden drapet. Tema for fakkeltoget er «Ikke glem». Det arrangeres av Benjamins Minnefond og Benjamins venner. Og ungdommer fra Hermansens bydel Holmlia. Fakkeltoget skal gå fra Youngstorget til Universitetsplassen. Det skjer klokken 17.30 i Oslo onsdag.