Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ti års fengsel for svindel

Fire menn og en kvinne er dømt til mellom fire og ti års fengsel. Det er for å ha svindlet banken Nordea for nesten 90 millioner kroner.

Fire menn og en kvinne er dømt til mellom fire og ti års fengsel for svindel. De lurte nesten 90 millioner kroner fra banken Nordea. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Tre av mennene er i tillegg dømt for organisert kriminalitet. De må også betale erstatning på 62,4 millioner kroner. Det er etter å ha tappet en kvinnes konto i banken flere titalls millioner.

Kvinnen som eier kontoen oppdaget svindelen i august i fjor. Da tok banken kontakt med henne på grunn av en overføring av 25 millioner kroner. En kontroll avslørte da fire andre overføringer som svindlerne hadde gjort måneden før.

En av de dømte er en 33 år gammel mann som er ansatt i banken. Han ga en av de andre dømte tilgang til kvinnens konto. Hun visste ingenting om det. Mannen som fikk tilgang til kontoen meldte seg 14 dager etter at svindelen ble oppdaget. Han tilsto, men nektet å si navnet på noen av de andre som var med på svindelen. Han er tidligere dømt til fire år og måneders års fengsel for sin rolle i saken.

Etter at kontoen ble tappet for penger, ble masse penger overført til blant annet Dubai i De forente arabiske emirater. Til sammen forsvant 89,2 millioner kroner fra den norske kontoen. 52,2 av millionene ble tatt ut i kontanter i Dubai.

Banken klarte å få stanset den siste overføringen. De satte nesten 27 millioner kroner tilbake på kontoen. Resten av pengene må de dømte erstatte.

Den dømte kvinnen ble filmen at et overvåkings-kamera. Det var da hun og en av de andre dømte møtte den ansatte i banken. De skulle da ordne med tilgangen til kontoen.

Kvinnen hadde kledd seg ut som eieren av kontoen. Hun brukte et falsk bankkort som identifikasjon.

Kvinnen er dømt til fire og et halvt års fengsel for grovt bedrageri og for organisert kriminalitet. Den ansatte i banken er dømt til fem og et halvt års fengsel. Han var ikke tiltalt for organisert kriminalitet.

En 49 år gammel mann tilsto svindelen, men ikke å være en del av en organisert kriminell gruppe. Han fikk en straff på fem års fengsel.

En 35-åring er dømt til fire års fengsel for sin rolle i saken. En mann på 34 år skal ha vært en viktig person i saken. Han skal ha visst at det var masse penger på kontoen til den svindlede kvinnen. Han er dømt til ti års fengsel. Disse tre mennene er tidligere straffedømt flere ganger.

Alle de fem dømte er ansvarlig for å betale tilbake pengene til kvinnen.