Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ti jordras i Troms

Rundt ti store og små jordras gikk i Lyngen i Troms torsdag. 22 personer måtte hentes ut fra hus og biler. Situasjonen er nå under kontroll.

Torsdag gikk det rundt ti store og små jordras i Lyngen i Troms. 22 personer måtte hentes ut fra hus og biler. Politiet vurderer om de kan flytte hjem. Situasjonen er nå under kontroll, sier politiet.

– Brannvesenet og mannskaper har gjennomsøkt alle hus og biler. De har hentet ut alle de 22 personer som var innesperret. Vi holder på å vurdere om de kan få vende hjem til husene sine i kveld. Det sa Elin Nordgård Strand til nyhetsbyrået NTB torsdag kveld. Hun er jourhavende politiadvokat i Troms politidistrikt.

En geotekniker fra Statens vegvesen var på stedet torsdag kveld. Han skulle vurdere om de som måtte forlate husene sine, kunne få flytte hjem torsdag kveld.

– Statens vegvesen har nå begynt å rydde veien, sier Strand.

Rundt ti jordras ble utløst rundt Kjosen i Lyngen kommune. Det skjedde siden politiet fikk melding om tre ras torsdag ettermiddag, fortalte Strand. Fire av rasene har nådd helt ned til hus og vei.

Mellom fem og sju hus var innesperret etter de tre første jordrasene. De fleste ble reddet ut av området med båter. Ingen personer skal være skadd eller savnet.

Et redningshelikopter skulle redde ut innesperrede folk. Det måtte snu på grunn av lyn og torden. Samtidig gikk strømmen i store deler av kommunen.

Sammen med ektemannen og to barn ble Hilde Sollid vitne til ett av skredene i Lyngen.

– Det var ubehagelig å se. Vi så at en trailer sto der skredet kom ned. Hengeren så ut til å bli flyttet av jordmassene. Det var i en sving, så jeg vet ikke om han greide å kjøre fremover. Jeg håper han kom seg unna, sier Sollid til avisa Nordlys.

Ambulanser, brannvesen, politi og redningsskøyter rykket ut til stedet. Røde Kors i Troms hjalp også til etter den første meldingen om jordrasene. Andre frivillige organisasjoner ble også varslet.