Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ti savnet etter skredet

Ti personer er savnet etter skredet i Gjerdrum. Barn er blant de savnede.

Natt til onsdag gikk et enormt skred i Romerike. Politiet forteller om kaos. Onsdag ettermiddag var det fortsatt bevegelse i området, som ligger i Ask på Gjerdrum i Viken. Det er fare for at flere hus kan rase ut, sier eksperter. Redningsfolk jobber på spreng.

21 personer manglet fortsatt onsdag ettermiddag. Klokken 15.30 var 15 personer ikke gjort rede for. En familie på fire var bortreist. Det meldte kanalen NRK.

Klokken 18.30 var 12 personer borte, ifølge politiet. Barn er blant dem som er savnet. Det er kvinner og menn i forskjellige aldre blant de savnede.

Klokken 20 ble tallet endret til 11 savnede. Det bekrefter politiet til avisa Romerikes Blad. En de siste personene som har kommet til rette, ble funnet på sykehus.

Politiet mener at det fortsatt er mennesker i området der skredet kom.

– Vi mener med ganske stor sikkerhet at det er mennesker i rasområdet. Men om det er 11. Eller om det er færre. Det kan vi ikke være sikre på, sa Roger Pettersen i politiet i 20.30-tiden. Han er innsatsleder.

Klokken 22.20 meldte politiet om at ti personer var savnet.

Politiet har forsøkt å finne ut hvem som bor hvor. Og hvem som var i de ulike husene og leilighetene som er tatt av skredet. Politet leter fortsatt etter overlevende etter skredet.

Mange som har kommet til rette, hadde reist bort. Eller de hadde kommet seg ut av husene sine selv.

Politiet fortsetter letingen i mørket. Politiet sier de leter etter overlevende. Nye redningsfolk kommer til.

– Folk hentes ut fra området med helikopter, sa Pettersen i politiet tidligere.

Over 900 personer ble evakuert etter raset. Politiet har jobbet med å få folk ut av området. De kaller raset en katastrofe.

– Bygninger, takplater og hus har kollapset. Vi har fått meldinger fra fortvilte mennesker. De har ringt nødtelefon og har sagt at hele huset er i bevegelse. Folk ligger under takplater og isolasjon, sa Pettersen på morgenen onsdag.

Aller først var det 26 personer politiet ikke visste hvor var. Siden ble det 21. Nå skal tallet være 15. De har adresse inne på skredstedet.

– Dette kan være personer som er på fjellet. Eller det kan være personer som har kommet seg ut. Men det kan også være personer som er inne i ras-området, sa Pettersen.

Redningsfolkene kommer seg kun inn i det hardest rammede området fra luften. De må bruke helikopter. Mange ambulanser er på stedet. Røde Kors og andre frivillige bidrar også.

Minst 14 adresser er berørt. Onsdag ettermiddag raste to nye hus ut. Det sa VGs person på stedet.

I en pressemelding klokka 9.41 skrev politiet at flere personer var savnet etter raset. Det stemte ikke likevel, sa de senere.

«Selv om politiet ikke har melding om at noen er savnet, går vi ut ifra at det befinner seg savnede personer i rasområdet». Det skrev politiet på sine sider ved 11.30-tiden.

– Det kan befinne seg personer i sammenraste hus og bygninger. Det jobbes iherdig i skred-området, sier Pettersen. 

Ingen er funnet døde så langt, per onsdag ettermiddag. Ti personer er fraktet til legevakt og sykehus. Et eldrehjem i Ask sentrum er evakuert.

Eksperter på skred har jobbet i mange timer. De prøver å få oversikt over skadene. Årsaken til skredet er ikke kjent. Men det er et skred av kvikk-leire.

Statsminister Erna Solberg sier at det gjør vondt å se hvordan natur-kreftene har herjet. Hun dro siden til Gjerdrum. Justisministeren var med.

– Mine tanker går til alle som er rammet av jordskredet. Nå er det viktig at nødetatene får gjort jobben sin, skriver hun på Twitter.

Politiet meldte først om skredet klokka 5.18 onsdag morgen.