Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tidenes yngste statsråd

Jens Stoltenbergs nye regjering er på plass. 29 år gamle Hadia Tajik har fått jobben som kulturminister. Hun er yngste minister noensinne.

Statsminister Jens Stoltenberg gjorde flere endringer i regjeringen fredag. Jonas Gahr Støre blir ny helseminister. Anne-Grete Strøm-Erichsen går tilbake til å bli forsvarsminister.

LES MER HER: Disse får nye jobber

Hajik Tajik er det eneste nye navnet i regjeringen. 29-åringen blir ny kulturminister. Hun tar over jobben etter Anniken Huitfeldt. Dermed blir Tajik tidenes yngste statsråd, skriver nettstedet nrk.no. Hun er også første muslim i regjeringen.

Tajiks foreldre flyttet fra Pakistan til Norge. Hun vokste opp i Strand i Rogaland. Tajik har vært med i Arbeiderpartiets ungdomsparti AUF. Hun har også vært på Stortinget.

– Tross sin unge alder har Tajik lang politisk erfaring fra AUF, som stortings-politiker og som politisk rådgiver. Hun jobber hardt, har mye kunnskap, tenker nytt og har en sterk stemme blant folk. Jeg ser fram til å jobbe med henne, sier Stoltenberg fra Slottsplassen fredag. Det skriver nettavisa dagbladet.no.

Tajik har jobbet med politikk lenge. Hun var blant annet politisk rådgiver for Bjarne Håkon Hanssen da han var arbeidsminister. Det skjedde da hun var 23 år. Tajik var da den yngste ved statsministerens kontor noensinne, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Bakgrunnen min er kanskje en annen enn den de øvrige i regjeringen har. Jeg har med meg alt fra Bollywood til Bjørn Eidsvåg. Det jeg først gleder meg til å ta tak i, er alt innenfor kulturløftet, sa Tajik.

Børre Rognlien er idrettspresident. Han sier at han var veldig fornøyd med Anniken Huitfeldt. Derfor håper han at Tajik gjør en like god jobb.

– Vi har vært veldig fornøyd med samarbeidet med Huitfeldt på alle måter. Vi håper det fortsetter slik også med Tajik. Jeg vil si vi er nysgjerrige, åpne og positive, sier Rognlien til nyhetsbyrået NTB.

Fremskrittspartiet (Frp) mener endringene viser at regjeringen har problemer. Stoltenberg måtte gjøre endringer, mener leder Siv Jensen. Hun tenker spesielt på jobben som helseminister. Jonas Gahr Støre har tatt over jobben etter Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Strøm-Erichsen har fått mye kritikk den siste tiden. Det handler blant annet om Akershus universitets-sykehus (Ahus). Sykehuset manglet mange ansatte i 2011. Politiet gransker om folk har dødd eller blitt skadd på grunn av problemene.

– Jeg er glad for at statsministeren har lyttet til kravet om å skifte helseminister, sier leder Siv Jensen.

Også Kristelig Folkeparti (KrF) er fornøyd med endringen.

– Vi trenger et skifte i Helse-departementet, det forundrer meg at det har tatt så lang tid, sier leder Knut Arild Hareide.