Norge

Tilbyr julemat til hjemløse og rusavhengige

Frivillige organisasjoner kan ikke ha åpent hus på julaften i år. De som sliter, skal likevel få servert julemiddag. Men på grunn av korona-reglene må de ut igjen etter tre kvarter. Da går plassen videre til neste i køen.

Hvert år pleier hjemløse og rusavhengige å bli invitert inn på Folkets hus på julaften. Arrangementet kalles Alternativ Jul. For første gang på 52 år blir denne feiringen avlyst.

– I fjor hadde vi 2500 gjester og 950 frivillige. Det ville vært umulig å holde en meters avstand, sier Henning Holstad til Klar Tale. Han er arrangør.

I stedet skal Holstad og noen andre frivillige skal stå utenfor Folkets hus på Youngstorget på julaften. Der skal de snakke med dem som ikke har fått med seg avlysningen. De skal også dele ut gløgg og ønske god jul.

Men hvor skal de 2500 gjøre av seg i jula nå?

Korona-viruset begrenser flere av tilbudene til de som er avhengige av rus. I Urtegata ligger Frelsesarmeens ressurs-senter Fyrlyset. Her kan de som trenger det, få mat og rene klær. Men nå er tilbudet stengt, fordi flere av de ansatte er i karantene.

– Vi vet ikke når vi kan åpne igjen. I mellomtiden deler vi ut varm lunsj fra en matvogn. Den står i Urtegata og utenfor domkirken i alle hverdager. Det sier Geir Gustavsen, som er fagleder i Fyrlyset.

På julaften pleier Frelsesarmeen å ha åpent hus. Vanligvis har de hatt rundt 200 gjester.

– Denne gangen kan vi maks ha 20 personer inne samtidig. Derfor blir det servering av julemat tre ganger. Til sammen 60 kan komme i løpet av dagen, sier han. Gjestene kan melde seg på i forkant, sier han.

Les også: Tror mange vil stå på gata på julaften

Frida Ellefsen fra Blå Kors Kontaktsenter frykter deres brukere vil få en vanskelig tid i møte.

– De som er hjemløse vil tilbringe mye av jula ute på gata. Andre som har bolig, vil være mer hjemme. De er kanskje redde for å bli smittet av korona og vil oppsøke hjelpe-tilbudene mindre. Da kan det bli vanskelig å fange opp overdoser eller andre situasjoner hvor folk trenger hjelp, sier hun.

Blå Kors skal også invitere folk inn i puljer på julaften.

– Vi kan bare ha 16 inne av gangen. De vil bli servert julemiddag, men gjestene kan bare bli i tre kvarter. Da må de ut igjen og gi plassen til noen andre, sier Ellefsen. Gjestene får utdelt julegaver, som ofte er ulltøy og varme klær, sier hun.

Ellefsen tror mange rusavhengige kommer til Oslo fordi det er et større rusmiljø i hovedstaden.

– Ofte trekker de hit i løpet av sommeren, i fest-sesongen. Også blir de værende, sier hun.

Ellefsen sier mange er helt avhengige av hjelpe-tilbudene som finnes.

– Mange har brutt alle bånd til familien. Det er dette miljøet med de frivillige organisasjonene de har lent seg på i mange år. Når det forsvinner, er det ingenting som står igjen, sier hun.

Deler av tilbudene på Blå Kors er stengt, men Ellefsen sier organisasjonen skal holde åpent så mye det er mulig med de strenge smittevern-reglene.

– Kafeen vår er åpen. Vi har også noen aktiviteter som yoga og samtale-grupper. Vi samarbeider med Frelsesarmeen slik at brukerne skal ha et sted å gå til store deler av døgnet.

Ellefsen sier det er viktig å kunne samle folk i tiden fremover. Hun tror ensomhet vil bli et problem.

– Alternativ Jul var ikke bare for rusavhengige, men også for fattige og ensomme. Det er mange som ikke har noe sted å være i jula, sier hun.

Blå Kors Kontaktsenter i Oslo vil utvide åpningstidene sine gjennom hele jula og romjula. Dette gjelder også ved dagsenteret i Bergen.

Les også: Får det tøffere når tilbudene stenger 

Siste utgave

På forsiden nå