Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tiltalt for å ha utnyttet unge asylsøkere

Svein Ludvigsen var fylkesmann. Han er tiltalt for å ha brukt stillingen sin for å skaffe seg seksuell omgang. Ludvigsen nektet straffskyld da rettssaken startet tirsdag.

Svein Ludvigsen er i retten. Han er tiltalt for å ha utnyttet unge asylsøkere. Ludvigsen var fylkesmann i Troms fram til 2014.

Han brukte stillingen sin til å skaffe seg seksuell omgang, ifølge tiltalen.

Ludvigsen har også vært nestleder i partiet Høyre. Han har sittet på Stortinget og vært minister.

Ludvigsen ble anmeldt for seksuelle overgrep. Det var i 2015. Saken ble lagt bort. En annen person anmeldte ham for overgrep i 2017.

Ludvigsen ble pågrepet i fjor. Han ble siktet for å ha brukt makta si ulovlig. Først ble han siktet for å ha utnyttet stillingen sin overfor én mann. Senere handlet siktelsen om til sammen tre personer.

Alle tre kom til Norge som asylsøkere.

Rettssaken i Nord-Troms tingrett varer til 25. juni.

Svein Ludvigsen nektet for å ha utnyttet stillingen sin til å få seksuell omgang. Dette sa han i retten tirsdag.

Ludvigsen skal ha hatt seksuell omgang med en mann. Dette skal ha skjedd gjennom flere år. Mannen kom til Norge som asylsøker. Forholdet skal ha startet i 2011. Det var mens Ludvigsen var fylkesmann.

Påtale-myndigheten mener at Ludvigsen misbrukte stillingen sin. Han fikk mannen til å tro at han kunne ta fra ham oppholdstillatelse og statsborgerskap, hevder de.

Mannen sa derfor ingenting, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Ludvigsen kan kreve å bli regnet som uskyldig. Det gjelder fram til dommen kommer, sier Kai Vaag til NTB. Han er forsvareren til Ludvigsen.

Mannen er i dag 28 år gammel. Han gruer seg og har det dårlig. Det sier advokat Gunhild Bergan. Hun snakker for mannen.

– Hele saken er vanskelig for ham, sier hun.

Svein Ludvigsen vil gi retten en åpen og ærlig forklaring. Han skal fortelle om forholdet til dem som har anklaget ham. Det sier forsvarer Vaag.

– Han tar avstand fra alle anklager, sier han.

To andre menn er også en del av tiltalen. Ludvigsen skal ha oppsøkt dem. En av dem var lettere psykisk utviklingshemmet.

Tiltalen handler om brudd på flere deler av straffeloven. De handler om misbruk av makt, og å utnytte noen i en sårbar situasjon.