Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tirsdag må hun svare om Nav-skandalen

Både Rødt og SV vurderer mistillit. Tirsdag må arbeids- og sosialministeren forklare Stortinget om trygde-skandalen.

Anniken Hauglie er arbeids- og sosialminister. Tirsdag må hun møte i Stortinget. Hun må forklare de folkevalgte hvordan skandalen i arbeids- og velferdsetaten Nav kunne skje.

Minst 48 mennesker er uskyldig dømt for trygde-svindel. Minst 2.400 har måttet betale tilbake penger de hadde rett på. Årsaken er at Nav har tolket regler feil. De siste dagene er det meldt inn minst 24 nye saker fra tingrettene.

Rødt og Sosialistisk Venstreparti (SV) vurderer mistillit mot Hauglie. De vil bestemme seg etter hennes forklaring.

– Nå må vi få svar fra ministeren og regjeringen. Ut fra svarene skal vi ta stilling til spørsmålet: Kan Stortinget ha tillit til denne ministeren, sier Bjørnar Moxnes. Han er leder for Rødt.

Han mener regjeringen fører en politikk som gjør syke og uføre mistenkelige.

Han vil ha svar på om Nav har fått signaler fra regjeringen. Og om det har gjort at etaten har sjekket og fått dømt folk. Han vil også ha svar på om det er årsaken til at Nav ikke ryddet opp. Selv etter at Trygderetten begynte å si at reglene var tolket feil. Dette begynte Trygderetten med i 2017.

Og hvorfor gjorde ikke ministeren mer, tidligere? Også dette forventer Moxnes klare svar på.

– Hauglie har sagt at «den store alarmen» gikk i departementet 30. august. Likevel vet vi at personer har blitt dømt til fengsel for trygde-svindel på feil grunnlag etter det. Det har skjedd så sent som 17. september i år. Og på torsdag ble en mann løslatt fra soning. Den startet han på 17. oktober. Hvorfor har ikke ministeren stanset dette? Det er ikke til å fatte, sier Moxnes.

Freddy André Øvstegård sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjons-komité. Han er fra SV. Han vil ha svar på hvordan ministeren vil gjøre det rett igjen overfor de som ble dømt i saken.

– De har blitt tråkket på av staten. Det er det vi først og fremst vil at forklaringen skal handle om. Hvordan vi nå tar vare på disse menneskene, sier han.

– Videre må vi komme til bunns i hva som har skjedd. Det har blitt sendt brev og varsler fra Trygderetten til Nav. Og videre fra Nav til departementet. Da må vi finne ut hvorfor ikke alarmene har gått tidligere, sier han.

Øvstegård sier SV ønsker at saken skal inn til kontroll-komiteen.

Det samme ønsker Arbeiderpartiet. Det sa leder Jonas Gahr Støre mandag.

Også statsminister Erna Solberg er til stede når Hauglie skal forklare seg i Stortinget. Solberg endret planene sine for å komme og høre på.