Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

To flere passasjerer er smittet

En eldre person og et barn har testet positivt på korona. De var passasjerer på cruiset med Hurtigruten. En annen passasjer er lagt inn på sykehus.

En person i 70-årene og en person under ti år i Trondheim er smittet med korona. De testet positivt for viruset. Begge hadde vært passasjerer på Hurtigruten.

– De smittede er ikke i familie. Begge er i karantene. Den ene er hjemme. Den andre er i en annen kommune, sier Trondheim kommune i en pressemelding.

Tirsdag ble en eldre person lagt inn på sykehus i Tromsø. Personen er smittet med korona. Personen var passasjer på hurtigruteskipet Roald Amundsen. Det opplyser skriver sykehuset på Twitter tirsdag.

Personen var passasjer på den andre seilasen med skipet, ifølge sykehuset.

Fire av mannskapet fra Roald Amundsen er fortsatt innlagt ved sykehuset. Flere av dem reiser trolig fra sykehuset nærmeste dagene, sier sykehuset.

Seks passasjerer er testet for viruset i Trondheim. Bare én har testet positivt i kommunen. Den andre testet positivt i en annen kommune.

Tirsdag testes ennå én passasjer som bor i Trondheim.

Smitten spredte seg på et cruise med skipet Roald Amundsen. Det er eid av Hurtigruten. Fra før er 34 i mannskapet registrert smittet og fem passasjerer. Trolig var en person i mannskapet smittet.

Hurtigruten innrømmer feil og beklager. Utenlandske ansatte har fått komme på jobb om bord uten karantene først. Så ble smitten varslet sent.

Folkehelse-instituttet (FHI) mener at Hurtigruten brøt avtalen om å varsle. Smitten ble kjent onsdag i forrige uke. Da hadde FHI møte med folk fra selskapet. Først fredag fikk passasjerer beskjed. Da hadde mange reist mye eller gjort andre aktiviteter. Dermed har det vært mulighet for å smitte videre.

Saken har fått store følger. Foreløpig er alle ekspedisjons-cruise stanset. Det bestemte regjeringen mandag.

Andre selskaper som driver med transport på ferje gjør mer for å hindre smitte. Blant annet skal ansatte bruke munnbind.