Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Togene sto stille i tre timer

Jernbane-verket skal finne ut hvorfor tog over hele landet ble stående i timevis mandag kveld.

Klokken 18.30 måtte alle tog stanse ved nærmeste stasjon. Det tok nesten tre timer før feilen var reparert.

Ifølge Jernbane-verket er det første gang noe slikt skjer. Jernbane-verket har ansvar for jernbanen i Norge. Årsaken til tog-stansen var en feil med strømmen til to data-servere. Det skal være en reserve-løsning. Men den fungerte ikke mandag kveld.

Jernbane-verket skal finne ut hvorfor det tok så lang tid å rette opp feilen.

Norges statsbaner (NSB) hadde store problemer med å få tak i annen transport til alle tog-passasjerene. NSB har ansvar for at togene går som de skal.
– Det er en nesten umulig oppgave når tog over hele landet står, sier Preben Kolstrup. Han er  informasjonssjef i NSB.

LES OGSÅ: SPERRET INNE I TOG

Passasjerene måtte finne seg en annen måte å komme seg fram på. På Oslo Sentralstasjon var det ingen kø i avgangs-hallen i 20.15-tida. Det virket som om mange hadde gitt opp å vente på toget. De hadde kommet seg videre på annen måte.

NSB-ansatte forsøkte så godt de kunne å skaffe drosje til de passasjerene som sto igjen. Jonas Sønsteby var blant de heldige. Han kom nedlesset med ski og bagasje fra Haukeli. Han skulle videre til Harestua.
– Jeg har ventet i halvannen time. Nå ser det ut til at jeg får transport videre, sa Sønsteby før han fortet seg ut av hallen.

Jeanette Mathisen var ikke like heldig. Hun skulle hjem til Moss på påskeferie.
– Jeg gikk hit i elendig vær. Nå har jeg ventet i nesten to timer. Ikke går det buss heller, sier hun.

Hun pendlet i flere år mellom Moss og Oslo. Hun er vant til at toget er forsinket. Men det er like irriterende likevel. Mathisen vet at hun kan få igjen pengene for noe av tog-billetten.
– Men det er ikke så enkelt som NSB framstiller det som. Jeg har forsøkt tidligere. Det er vanskelig å få igjen penger, sier hun.

LES OGSÅ: GRATIS TAXI

Ingen vet hvor mange som kan ha blitt rammet av mandagens togstans. Derfor er det heller ikke mulig å si hvor store penge-krav NSB kan bli utsatt for. Passasjerene kan søke om erstatning for halve tog-billetten når ftoget er mer enn en halv time forsinket. Regelen gjelder ikke for strekningene Oslo-Bergen, Oslo-Stavanger, Oslo-Trondheim og Trondheim-Bodø. Da må toget være mer enn én time forsinket.

Passasjerer som skulle ta flytoget fikk ta buss. Det var viktig at de som skulle rekke et fly kom seg av gårde.