Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tomt for ved flere steder i landet

Det er tomt for ved i Midt-Norge og snart i Hordaland. Samtidig er det iskaldt i hele landet.

For tiden kommer det masse kaldluft fra Sibir i Russland til Norge og Europa. Det kan føre til de kaldeste sen-vinterdagene på 60 år i Trøndelag. Det skriver Adresseavisen. Og midt oppi dette er det tomt for ved i Midt-Norge:

– Vi ringer rundt og prøver å skaffe det som går an fra leverandørene. Først og fremst gjennom de avtalene vi har. Men alle er tomme, sier Svein Jensen. Han jobber i butikkjeden Coop Midt-Norge.

Vedselgere nord i Trøndelag sier at også de er tomme.

Så langt har Coop allerede solgt 40 prosent mer ved denne sesongen. Det er sammenlignet med hele forrige vinter. Senest lørdag morgen fikk de inn et nytt vedlass på Lade i Trondheim. De 1.760 sekkene med ved på 40 liter var borte innen klokka 12 samme dag.

– Det var nesten som en støvsuger, det var borte med en gang, sier Rune Bakken til avisa. Han er byggevaresjef på Coop Obs Lade.

Han opplever at noe har endret seg de siste årene. Folk kjøper ikke lenger inn all veden de trenger til vinteren på høsten. I stedet kjøper de når kulden setter inn.

Bakken forteller også at det er blitt færre norske produsenter. Dermed er det ikke like lett å få tak i ved på kort varsel. Varehuset har fått 160 leveranser ved med vogntog denne sesongen. Det meste kommer fra Balkan.

Også i Hordaland ser folk ut til å fyre for fullt for tiden.

– Vi gikk tomme for ved før helgen, sier Anne Heggstad til avisa Bergens Tidende. Hun er gartner på Plantasjen i Åsane i Bergen.

Hun sier de har fått levert jevnt med ved fra Øst-Europa.

– Men da kuldevarselet kom, gikk bergenserne mann av huse for å hamstre ved. Vi får ikke inn mer før tidligst onsdag, sier Heggstad.

I Oslo sitter Sunnmøringen Trond Fjørtoft. Han forsyninger med ved landet rundt.

– Det har kommet vanvittig mange bestillinger fra Bergen den siste uken, sier han.

Fjørtoft driver nettstedet Kortreistved. Det er en tjeneste som leverer ved.