Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tømte minibankene for euro

Det var ikke mer euro igjen i minibankene på flyplassen Sola i Stavanger. I Hellas blir det vanskelig å få tak i penger framover.

Minibankene på Stavanger lufthavn Sola var tomme for euro mandag morgen. Reiseklare turister har tatt ut euro for to millioner kroner siden fredag. Det skal være mer euro på vei, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Utenriksdepartementet har anbefalt reisende til landet å ta ut kontanter. Minibanker i Hellas kommer til å være stengt mandag. Bankene holder stengt resten av uka. Det kommer regler for hvor mye penger folk kan ta ut. Dette gjør de for å hindre at bankene blir tømt for penger av vanlige folk som har panikk.

Hellas skylder mye penger. Det er krise i landet, men mange turister velger likevel å reise dit.

I Tyskland er ledere rasende på Hellas. Årsaken er at de sier nei til det siste tilbudet fra utlånerne. Hellas vil heller holde en folkeavstemning om de skal godta tilbudet, eller ikke. Det skal skje 5. juli.

Hellas har fått 2.100 milliarder kroner i kriselån fra Den europeiske union, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF). De skylder også mye penger til andre utlånere.

Hellas sliter med å betale tilbake penger innen bestemte frister. De har fått et tilbud om mer tid til å betale tilbake. Men da må de spare og kutte enda mer. Folk må få mindre i lønn og betale mer i avgifter til staten. Dette tilbudet ville ikke statsminister Alexis Tsipras si ja til. Han vil at folk skal si ja eller nei i en avstemning.

– De fører landet sitt inn i kaos, sier den tyske politikeren Volker Kauder. Han mener Den europeiske sentralbanken må bli hardere mot Hellas.

LES MER HER: – Tror ikke Hellas klarer å betale

LES MER HER: Redde for at Hellas slutter med euro