Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tør ikke dra hjem

Leirmasser dro med seg hus og folk ut på sjøen i Lyngen i Troms. Nå er folk redde for å flytte hjem.

– De sier at det skal være trygt nå. Men ungene mine er livredde. Jeg velger å bo hos slektninger til barna mine får flere svar på det de lurer på, sier Rannfrid Myran til avisa VG. Hun og to sønner er blant beboerne som ble flyttet bort etter raset. Geologer har sagt at det er trygt å flytte tilbake til hennes hus.

Fredag raste et 100 meter bredt felt med leire ut. Det skjedde i Lyngen i Troms. Flere hus raste ut på sjøen. I ett av dem var Kyrre Oddleif Lyngdal. Han lå og hvilte da skredet kom. Lyngdal måtte redde seg ut gjennom vinduet på huset sitt. Det seilte ut på sjøen. Deretter ble han hentet opp fra sjøen av folk med båt. Nå er huset hans festet med tau til land. Og Lyngdal er på sykehus. Han ble nedkjølt før han ble reddet opp.

Folkene i 45 hus ble flyttet etter raset. Fem hus kan fortsatt rase ut. Men geologer har sagt at det er trygt å flytte tilbake til de fleste husene.

–Kommunen har sagt at de fleste husene i rasområdet er trygge. Kommunen gir folk lov til å flytte tilbake, opplyser sier Aage Josefsen til nyhetsbyrået NTB. Han er regionsjef i Norges vassdrags og energi-direktorat (NVE).

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen reiser til Lyngen mandag.

Riis-Johansen skal se på området hvor skredet gikk. Han skal også snakke med dem som ble rammet. Og lokale myndigheter, melder NRK. Departementet har fått kritikk fra ordførere i området. De mener at det ikke var hjelp å få raskt nok etter skredet.