Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Travel dag for prisvinnerne

Det blir en travel dag for vinnerne av Nobels fredspris. Sikkerheten er øket, men det stopper ikke feiringen.

Sikkerheten er øket når Den tunisiske dialogkvartetten får fredsprisen i Oslo rådhus torsdag. Men dagen handler først og fremst om feiring og fest.

Som vanlig er det lagt opp til en travel dag for fredsprisvinnerne.

Dagen begynner klokken 11 på Redd Barnas fredsprisfest ved Nobels Fredssenter. Tolv barn får møte fredspristakerne og skal intervjue dem på scenen. Barna håper å få de tunisiske organisasjonene til å snakke om hva de har oppnådd på en måte som alle forstår.

– Barna har jobbet hardt med å forstå hva årets fredspris handler om. De har gått inn i historien og utviklingen til Tunisia og ser på hva som skiller Tunisia fra andre land som var med på den arabiske våren, opplyser Redd Barna.

Kronprinsesse Mette-Marit og Oslo-ordfører Marianne Borgen deltar også på fredsprisfesten.

Klokken 13 er det tid for selve prisseremonien i Oslo rådhus.

De fire tunisiske fredsprisvinnerne vil få hver sin kopi av nobelmedaljen, selv om de får prisen samlet.

Opprinnelig hadde Nobelkomiteen planlagt at de skulle få én medalje og ett diplom for å understreke at det er én pris. Det ville ikke prisvinnerne selv. De tilhører fire ulike organisasjoner: en menneskerettighets-organisasjon, den nasjonale advokatforeningen, en arbeidsgiver-organisasjon og den nasjonale fagbevegelsen.

Nobelkomiteen ble til slutt enig med prisvinnerne om at de skal få hver sin kopi av medaljen.

I fjor klarte en aktivist å komme helt fram til fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi. Derfor er sikkerheten ved Oslo rådhus skjerpet i år. Blant annet blir billettene sjekket også ved sikkerhetskontrollen. Det er for å sørge for at ingen utenforstående kommer inn. Dermed blir det dobbelt billettkontroll.

Det er økt frykt for terror, etter blant annet bombeangrepene i Paris. Men trusselvurderingen av nobelarrangementene er ikke veldig høy. Det sa stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til nyhetsbyrået NTB nylig. Noen endringer blir det.

– Vi endrer rutinene i rådhuset. Vi setter opp sperringer, gjerder og sånt litt annerledes. På den måten er vi ikke forutsigbare, sa Fredriksen.

Etter at prisseremonien er over, blir det en liten pause for prisvinnerne. Klokken 17 skal de intervjues av den amerikanske kanalen CNN. Intervjuet kalles The Prize for Peace og er et fast innslag i Nobel-programmet.

Fakkeltoget er i år organisert av Norges Fredsråd. De inviterer folk til å samles på Jernbanetorget klokken 17.30. Tradisjonen tro vil prisvinnerne vil ta imot hyllesten fra balkongen på Grand Hotel klokken 19.

– Dialogkvartetten er et godt eksempel på at bombing ikke er det eneste svaret på verdens konflikter. Dette burde inspirere statsledere til mer kreative løsninger på dagens utfordringer. Det sier daglig leder Hedda Langemyr i Norges Fredsråd.

Etter fakkeltoget avsluttes feiringen med middag på Grand Hotel.

LES OGSÅ: Derfor fikk de fredsprisen
LES OGSÅ: – Tunisia trenger hjelp fra andre land