Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tre tatt for terror-støtte

Tre personer er tatt i Norge for støtte til terror. To av mennene skal ha kjempet i Syria.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har pågrepet tre personer for terrorstøtte. Det er tre menn i 20-årene. Alle tre skal ha deltatt i eller støttet en terror-organisasjon, mener PST. To av mennene skal ha kjempet i Syria.

De tre er alle norske statsborgere. Èn av dem er født i Somalia, mens de to andre er født i det tidligere Jugoslavia.

Mennene ble pågrepet tirsdag sier Politiets sikkerhetstjeneste til nyhetsbyrået NTB . De tre vil tidligst bli fremstilt for varetekstfengsling onsdag. Ikke alle har fått forsvarer ennå.

PST mener at det er god grunn til å mistenke to av mennene for å ha deltatt som fremmedkrigere for «Den islamske staten i Irak og i Levanten» (ISIL) i Syria. De tre siktede ble pågrepet for å avverge ytterligere støtte eller tilslutning til ISIL, står det i en pressemelding.

ISIL er en utbrytergruppe fra al-Qaida. I fjor ble den satt opp på verdens-organiasjonen FNs terrorliste i fjor. PST ser også på gruppen som en terrororganisasjon som kan straffes i følge norsk lov.

Gruppen kjemper mot Assad-regimet i Syria. Jihadistene i ISIL ønsker hellig krig i hele verden. De ønsker opprette et kalifat med alle muslimer i hele verden. Staten skal være styrt av sharialover.

Gruppa har et sterkt negativt syn på Vesten og på vestlige verdier, i følge PSTs pressemelding. Det er blant annet derfor PST mener at de siktede er «en trussel mot Norge og våre allierte».