Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Trenger hjelp av mor og far

Mer enn hver fjerde ungdom som skal kjøpe bolig, får hjelp av foreldrene.

Mer enn hver fjerde ungdom som skal kjøpe bolig, får hjelp fra foreldrene. Det gjelder unge under 40 år. Ordningen med boligsparing for ungdom (BSU) må styrkes, mener Høyre. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Det er blitt mye vanskeligere å kjøpe sin første bolig de siste årene. Boligprisene har steget med 20 prosent. Og det er blitt strengere regler for å få boliglån, sier Rolf Mæhle. Han er assisterende fagdirektør i Finansnæringens Felles-organisasjon (FNO).

LES MER HER: Vil gjøre det vanskeligere å få lån

29 prosent av de under 40 år som skal kjøpe bolig, sier at de har fått hjelp av foreldrene. Det viser en undersøkelse Norstat har gjort for FNO. I 2010 var det bare 21 prosent som fikk slik hjelp.

Mæhle understreker at det alltid har vært dyrt å kjøpe sin første bolig. Men situasjonen er blitt tøffere for de siste tre årene. Det er for unge som skal kjøpe sitt første hjem.

– Dette har ført til at foreldre og annen familie i har bidratt stadig mer med egenkapital eller kausjon.

Egenkapital er penger du selv må ha spart opp for å få lån. Kausjon er noe du eier som banken kan ha som sikkerhet. Det er dersom du ikke betaler lånet.

Blant dem som får hjelp fra mor eller far, er kausjon det vanligste bidraget. 32 prosent får slik hjelp. 27 prosent får forskudd på arv. 25 prosent får hjelp av foreldrene til å betale store deler av lånet. Gjennomsnittlig får de unge boligkjøperne som får hjelp, 320.000 kroner fra foreldre eller andre i familien.

Det er en dramatisk og sosial utvikling. Det er når vi ser at de som skal kjøpe sin første bolig, får det mye tøffere. Det sier Høyres Gunnar Gundersen. Han sier at bolig er den viktigste måte for nordmenn å spare på.

Han mener ordningen med boligsparing for ungdom (BSU) må styrkes. Hensikten er å hjelpe unge som ønsker å kjøpe bolig.

– 320.000 kroner er mer enn det dobbelte av det meste du kan spare i BSU i dag. Det gjør at unge blir mer avhengige av hjelp fra foreldre med penger. Høyre har flere ganger etterlyst tiltak for å motvirke denne utviklingen, sier Gundersen. Han sier at partiet flere ganger har foreslått å øke grensene for BSU. I høst var hele opposisjonen enige om et forslag om å styrke BSU-ordningen.

– Den er en viktig for å lære unge å spare, avslutter Gundersen.