Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Trodde aldri de ville mene jeg var syk

To psykiatere mener at terror-tiltalte Anders Behring Breivik er psykisk syk og utilregnelig. Det hadde han aldri trodd.

Anders Behring Breivik sier han ikke så for seg at det skulle komme en erklæring om at han var utilregnelig. Da hadde han neppe snakket med de to første psykiaterne. En utilregnelig person kan ikke straffes på vanlig måte, men behandles med psykisk helsevern.

– Jeg trodde ikke de ville misbruke den tilliten jeg viste dem, sa Breivik i Oslo tingrett onsdag. Han svarer på spørsmål som sine egne forsvarere og statsavdokatene lurer på rundt en rapport psykiaterne har skrevet.

LES MER HER:– Breivik på grensen av tilregnelig

Forsvarer Vibeke Hein Bæra spør om Breivik om han trodde retts-psykiaterne ville tro at han var psykotisk 22. juli og dermed ikke tilregnelig.

Breivik blir også spurt om hvilke tanker han har gjort seg om det psykiaterne mener. Dessuten om at han vil bli overført til psykiatrisk behandling. Det er dersom retten er enig med psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim.

– For en politisk aktivist er det det verste som kan skje. Det vil ødelegge alt man står for, forklarer Breivik.

– Men man vet at det på mange måter er mer behagelig. Det er jo derfor de fleste som får diagnosen, aksepterer dommen. De kjemper ikke imot. Det eneste unntaket er vel politiske aktivister, sier han.

To andre psykiatere mener at Breivik ikke er psykisk syk på en slik måte. De mener at han var tilregnelig da han gjennomførte terroren. Det er retten som avgjør hvilke psykiatere de vil lytte til.