Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Trollstigen kan bli som Mannen

Turistveien Trollstigen er mye mer utsatt for skred enn ekspertene trodde. Nå skal den overvåkes som fjellet Mannen.

Veien Trollstigen er et av Norges mest kjente mål for turister. Nå viser det seg at veien er veldig utsatt for skred. Mye mer enn ekspertene trodde tidligere. Trollstigen ligger i Møre og Romsdal.

Steinblokker kan utløse store skred over veien. Det viser en ny rapport. «Skredfaren overgår akseptabel risiko», står det i rapporten. Kanalen NRK har fått lese den. Statens vegvesen vil nå starte overvåking med radar av Trollstigen.

– Vi vet at det siste raset i Trollstigen helt sikkert ikke har gått. Det er en usikkerhet vi nok må leve med. I dag hadde det aldri blitt bygget en vei over Trollstigen slik vi ser den i dag. Det er helt klart, sier Halgeir Dahle til Åndalsnes Avis. Han er ingeniørgeolog i Vegvesenet.

Reglene for sikkerhet som gjelder i dag, kan ikke brukes på eldre veier. De kan bare brukes for å minske farene som er der, sier han.

– Vi har ingen måter å måle bevegelsene i fjellet på. Nå bruker vi bare trente øyne. Derfor vurderer vi overvåking med radar, slik som ved Mannen, sier Dahle. Han er en av dem som har laget rapporten.

Fjellet Mannen overvåkes nøye. Et stort ras er ventet. Men ingen vet når det kommer til å skje

Kristin Sørheim leder samferdsels-utvalget i Møre og Romsdal. Hun håper de får med seg staten på å sikre veien, siden dette er en nasjonal turistvei.

Hun mener det enkleste tiltaket er å stenge veien. Men det ønsker hun ikke.

– Vi vil ikke ha en situasjon som ved Veslemannen. Der blir det stengt én dag og åpnet den neste. Å stenge veien her vil dessuten gå ut over flere enn det gjør ved Mannen, sier Sørheim.

Tusenvis av folk besøker Trollstigen hver dag i høysesongen.