Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tror 550 er smittet med korona nå

Det er færre smittet med korona i Norge. Men fortsatt er folk smittet med viruset, tror Folkehelse-instituttet.

Utbruddet med korona er ikke ferdig. Det sier Folkehelse-instituttet (FHI). De tror 550 personer er smittet med korona-viruset i Norge nå.

– Det finnes et sted mellom 50 og 550 smittsomme personer i Norge akkurat nå. Det viser våre modeller. Men tallet er usikkert, sier Line Vold ved FHI til nyhetsbyrået NTB. Hun er avdelings-direktør.

Vold sier at det er lave tall for smittede i Norge nå. Det har det vært i flere uker.

Det er også få som blir lagt inn på sykehus med korona-smitte. Færre dør av covid-19, som er sykdommen du får av korona-viruset. Hver av de to siste ukene har det kun vært fem nye innleggelser. En person er død.

– Sist uke ble 77 nye personer meldt smittet. 0,53 prosent av personer som ble testet de siste to ukene, var smittet.

FHI overvåker til vanlig hvor mange som er smittet av influensa. De mente at utbruddet var over da like få var smittet av influensa som korona nå. Men Vold sier det er forskjeller mellom de to typene sykdommene.

– Blant annet har vi vaksine mot influensa. Vi kjenner sykdommen og de årlige epidemiene. Vi har gode systemer for å følge utbruddene, hvert år, sier Vold.

Hun er tydelig på at covid-19-utbruddet ikke er over. Vi har fortsatt smitte i befolkningen.

– Covid-19 er en ny sykdom. Vi har verken vaksine eller gode legemidler til behandling av sykdommen. Covid-19 er mer smittsomt enn influensa. Flere dør enn av influensa. Vi er i en ny situasjon. Vi trenger å vite mer om sykdommen og epidemien, sier Vold.

FHI har foreløpig ikke sagt noe om hvordan de vil vite at korona-utbruddet er slutt.

– Men dersom vi ikke hadde hatt noe covid-19 sykdom i Norge over en tidsperiode på noen uker. Da ville vi antakelig sagt at utbruddet var over, sier Vold.

Likevel vil Norge fortsette med beredskapen vi har i dag for mulig ny smitte. Årsaken er at smitten finnes i andre land.

– Pandemien ville jo ikke være over. Vi er helt avhengig av den situasjonen i verden, sier hun.