Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tror at folk vil hamstre svensk snop

Godteri og brus blir dyrere. Det vil sende flere nordmenn til Sverige, mener flere.

Sjokolade, godteri og brus skal bli dyrere. Regjeringen, Venstre og Kristelig Folkeparti øker avgiften. Det gjør de i neste års statsbudsjett.

– Dette er en hån mot industrien. De har høye nok avgifter fra før, sier Jan Egil Pedersen. Han er leder for forbundet NNN. De snakker for folk som jobber i matbransjen.

Staten vil tjene 2 milliarder kroner på å øke avgiften.

Flere nordmenn vil dra til Sverige. Der kjøper de billigere snop og brus. Det tror Pedersen. Det vil igjen kunne gi færre jobber i Norge.

– Jeg hører at budsjettet vil styrke norske arbeidsplasser. Men dette vil jo virke motsatt, sier han.

Arbeidsgiverne reagerer også på høyere avgift.

– Flere vil handle snop i utlandet eller på internett, sier Ingvill Størksen. Hun jobber i organisasjonen Virke. De snakker for handelsnæringen.

Hun tror ikke nordmenn blir sunnere av høyere avgift.

– Regjeringen gjør at flere kjøper godteri i utlandet, sier Størksen.

Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet (Sp) sier at denne avgiften har vokst veldig mye. Han frykter at butikker og bedrifter vil tape penger.

Partiet Høyre i regjeringen svarer Sp.

– Sp har også kjempet for økte avgifter på sukker, sier Sveinung Stensland i Høyre. Han snakker om Sps politiker Kjersti Toppe.

Han synes det er merkelig kritikk. Sist fikk regjeringen kritikk for å ikke gjøre nok for å bedre folks kosthold. De fikk beskjed om å øke avgifter. Nå får de kritikk for å gjøre det, sier han.